I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svetski dan srca biće obeležen u petak na Trgu slobode – pregledi za sve građane

Svetski dan srca biće obeležen u Zrenjaninu 29. septembra akcijom zdravstvenih radnika na otvorenom. Na Trgu slobode, u periodu od 10 do 17 sati, građani će moći da prekontrolišu krvni pritisak, šećer u krvi, težinu, i indeks telesne mase.

Akcija se sprovodi na globalnom nivou, pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce (World Heart Federation), i Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organizition), a u Srbiji pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Ministarstva zdravlja.  U Zrenjaninu će se po prvi put obeležiti ovaj datum u organizaciji podružnice Banat – Udruženja kardiologa Srbije i Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana srca je prevencija kardiovaskularnih bolesti sa fokusom na zdrav način života i životne navike.

I Taxi Zrenjanin

-Akcija je preventivne prirode, usmerena na sprečavanje nastanka najtežih bolesti. Kod nas preko 50 odsto stanovništva oboleva i umire od oboljenja srca. Od bolesti kardiovaskularnog sistema, na svetskom nivou u toku jedne godine umre populacija veličine dve Srbije, i to je ono što treba sprečiti, istakao je predsednik Udruženja kardiologa Srbije  – Podružnice Banat, internista kardiologije dr Zoltan F. Lazar.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Akcija je podržana i na lokalnom nivou, od strane Gradske uprave, ali i kompanija Diginet, Persu, Ogrev, i Kulturnog centra Zrenjanina.

–Bićemo na raspolaganju građanima da besplatno izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, indeks telesne mase, telesnu težinu), a prisutni lekari i medcinsko osoblje pomoćiće ima da dešifruju te brojeve i saznaju da li su u riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti. Svojim savetima lekari i medicinsko osoblje ukazaće građanima šta mogu sami da učine da svoj kardiovaskularni rizik koriguju i tako odlože nastanak kardiovaskularnih bolesti. Skupu će se pridružiti deca školskog i predškolskog uzrasta koja će donositi svoje radove na temu zdravlja, a ko želi može ostaviti poruku zdravlja napisanu kredom na centralnom gradskom trgu. Uz podršku sekretarijata za sport biće promovisana fizička aktivnost, kao jedan od puteva zdravlja, a zaintresovanim građanima na raspolaganju će biti aktivisti Crvenog krsta za obuku iz prve medicinske pomoći osobama sa kardiovaskularnim tegobama, istakla je dr Jelena Lukić Petrov, specijalista interne medicine, kardiolog, potpredsednik podružnice Banat – Udruženja kardiologa Srbije.

U noći između 28. i 29. septembra, mali most i zgrada Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, simbolično će, u sklopu najave Svetskog dana srca, biće obasjani crvenim svetlima.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh