I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svetski dan dece oblolele od raka – „Mnogo je važno da zagrliš snažno“

Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka. Svake nedelje zbog ove opake bolesti ugasi se jedan mladi život. Svetski dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara. Već šest godina Zrenjanin je među gradovima koji simboličnim programom pružaju podršku kampanji koju organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja ovog značajnog datuma je „Mnogo je važno da zagrliš snažno“. Zrenjanininci su se okupili tačno u podne na trgu u centru grada. Odatle su malim borcima i herojima poslali zagrljaje i poruke podrške.

U više od 30 gradova Srbije obležen je Svetski dan dece obolele od raka pod sloganom „Mnogo je važno da zagrliš snažno“. Zrenjanin je bio jedan od gradova u kojem je organizovan prigodan program podrške kampanji NURDOR-a.

PerSu marketi

Za razliku od prethodnih nekoliko godina zbog nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove, kao ni 2019. godine nisu puštani baloni podrške. Tačno u 13 sati simbolično je u nebo pušten balon u obliku srca. Istovremeno poslato je mnogo zagrljaja podrške za sve mališane koji se leče od raka.

„S obzirom na to da smo za sve ove godine upravo od mališana koji se leče od raka naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko on može da pomogne onda kada nam je potreban, odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje. Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto“, kaže Jelena Đorđević Perc, volonter NURDOR-a.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poboljšanje uslova za lečenje dece obolele od raka

„NURDOR godinama, uz pomoć prijatelja i donatora, radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama EU. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu. Pored toga, ono što, takođe, godinama pokušavamo da unapredimo jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice. U protekloj godini smo značajno radili na ovom pitanju posebno kroz kampanju „Pruži korak“. U njoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora. Obezbeđeno je pola miliona evra za Roditeljsku kuću u Beogradu“, ističe naša sagovornica.

NURDOR je 2003. godine osnovalo šest hrabrih roditelja čija su se deca tada lečila od raka zajedno sa lekarima i prijateljima. Oni su pre 16 godina odlučili da nijedan više roditelj u Srbiji ne treba kroz tako nešto da prolazi sam. Da nijedno dete nije zaslužilo da mu bolest oduzme pravo na detinjstvo, niti da roditelju oduzme pravo na dostojanstvo.

Najznačajniji rezultati rada NURDOR-a

Među rezultatima koje je NURDOR ostvario jesu sedam otvorenih igranonica na hemto-onkološkim odljenjima. Udruženje je pružilo podršku za više od 1.500 porodica za vreme i posle lečenja. Obezbeđeno je više od 1.000 potpuno besplatnih rehabilitacija za decu koja su se izlečila. Otvoreno je pet roditeljskih kuća za smeštaj i brigu o deci koja se leče i njihovim porodicama. Obavljeno je više od 600 radinoca psiho-socijalne pomoći, više od 50 edukacija za volontere i više od 1.000 akcija senzibilisanja javnosti. Omogućeno je više od 50 besplatnih kampova za izlečenu decu i njihove roditelje. Nurdor ima preko 1.000 volontera sa preko 100.000 volonterskih sati. Izdato je više od 30 publikacija. Održano je šest edukacija za medicinsko osoblje. Za unapređenje uslova lečenja uloženo je više od 300 miliona dinara. Podignuta je potpuno nova bolnica na dva sprata i 800 kvadratnih metara koja je sada najbolje opremljena ustanova ove namene na Balkanu.

Posebno je važno naglasiti da je prošle godine konačno izmenjen Zakon o zdravstvenom osiguranju u kom se, posle 5 godina borbe NURDOR-a, našao član koji reguliše pravo roditelja na bolovanje  za sve vreme trajanja lečenja deteta uz naknadu zarade od 100 odsto. Srbija je u 2019. godini postala prva zemlja na svetu čiji su građani i prijatelji prepešačili obim planete Zemlje u humanitarne svrhe. Kroz aplikaciju „Pruži korak“ obezbeđeno je 56 miliona dinara za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

Obeležavanje Svetskog dana dece oblolele od raka širom Srbije

„Naša deca moraju da putuju i moraju da budu tokom lečenja smeštena u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Zato je veliki uspeh izgradnja ovih pet roditeljskih kuća. Zato mi šaljemo već šest godina poruku. Veliki uspeh je izgradnja onkološkog centra u Nišu i veliki uspeh je ova energija koju šaljemo i pružamo. Veliki snažan zagrljaj svake godine i svakoga dana. Bez ljubavi nema ni oporavka ni uspešnog lečenja. Zato šaljemo još jednu poruku – tu smo sa vama, izdržite, vi ste naši heroji“, rekao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.

Donacije prikupljene i na Svetski dan dece obolele od raka, takođe, će biti namenjene novoj Roditeljskoj kući. To je jedan od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.

Humanitarne akcije su ovog 15. februara osim u Zrenjaninu održane i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Šapcu, Smedervvskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu, Vrnjačkoj Banji.

U programu u Zrenjaninu su učestvovali Luka Reves – učenik V razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“, hor Sanjalice, TO teatar škola glume i lutkarstva, Miljan Vuković – glumac i Bojana Grujin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh