I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Od dijabetesa u svetu danas boluje 366 miliona ljudi boluje, a u Srbiji oko 600.000 hiljada stanovnika. 

Preventivni centar sa Savetovalištem za dijabet i Patronažna služba Doma zdravlja “Dr BoškoVrebalov” oragnizovala je danas u supermarmarketu “Univerexport 023” akciju besplatnog merenja krvnog pritiska i šećera  u krvi,  uz savet lekara o očuvanju i unapređenju zdravlja.

Lekari Doma zdravlja savetovali su danas naše sugrađane

I Taxi Zrenjanin

Efikasna kontrola nivoa šećera u krvi

Diabetes mellitus – šećerna bolest odlikuje se povišenim vrednostima šećera u krvi, uz istovremeno poremećen metabolizam masti, belančevina, vode i elektrolita.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Postoje dve vrste dijabetesa – Dijabetes tip 1 koji se javlja kod dece i Dijabetes tip 2 karakterističan za ljude u zrelomdobu. Dijabetes nastaje kada se sposobnost gušterače da luči insulin smanji za 50%. U većini slučajeva kada se dijagnostikuje dijabetes tipa 2, već su prisutne i komplikacije koje prate ovu bolest.Povišen nivo šećera u krvi oštećuje ceo organizam, a pre svega krvne sudove. Tako, dolazi do razvoja ateroskleroze, makrovaskularnih (kardiovaskularnih) i mikrovaskularnih komplikacija (do oštećenja sitnih krvnih sudova očnog dna, bubrega i nerava). Rano otkrivanje faktora rizika ključno je kod prevencije ove bolesti.

Kontrola,dijagnoza, praćenje i terapija mogu se obaviti u Preventivnom centru Doma zdravlja u Zrenjaninu.

 Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti ustanovljen je prvi put 14.novembra 1991. godine na inicijativu Međunarodne dijabetes federacije i Svetske zdravstvene organizacije. Od tada se ovaj datum obeležava svake godine, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ovu hroničnu nezaraznu bolest zbog sve većeg broja obolelih.
 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh