I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Svetski dan belog štapa

Danas se obeležava  Svetski dan belog štapa ili Svetski dan slepih, uz poruku da se slepima i slabovidima prizna pravo na jednake šanse u svim oblastima života.

Savez slepih Srbije saopštio je  da ove godine treba skrenuti pažnju javnosti na pristupačnost, odnosno nepristupačnost, životnog okruženja slepima i slabovidima koji žive u našoj zemlji. Posebno se misli na pristupačnost informacija, objekata, javnih površina i upotrebnih predmeta. Poznato je da se najveći broj informacija dobija putem vida – čula za koje su slepi uskraćeni, ali se veliki broj informacija može učiniti dostupnim i slepima ako se štampa ili obeležava na Brajevom pismu, ako se objavljuje u audio ili elektronskom formatu.

Ovo je posebno važno za udžbenike i drugu literaturu koja je potrebna slepim učenicima i studentima koji pohađaju redovne škole, rame uz rame sa njihovim vršnjacima zdravog vida. Organizacije koje zastupaju osobe s invaliditetom u celom svetu godinama se trude da skrenu pažnju da upotrebni predmeti treba da budu dizajnirani tako da su pristupačni svima, dakle i slepima.

Za slepe je posebno važno da predmeti koji se koriste u obavljanju profesionalnog rada, u domaćinstvu, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti budu prilagođeni tako da su dostupni i njima.

Izvor: Tanjug

Fordomanija

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh