I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svetosavski bal – u slavu čovekoljublja i dobročinstva

Uz služenje svete liturgije, osveštavanjem slavskog kolača, prigodnim kulturno umetničkim programom, u Baroknoj sali Gradske kuće tradicionalno je održan Svetosavski bal.

Ovu svečanost, 20. put zaredom, organizovala je Humanitarna organizacija „Svetosavlje”. Kao i ranijih godina, sav prihod od donacija zvanica biće usmeren u dobrotvorne svrhe.

– Ako bismo pitali nekog i na drugom kraju zemaljske kugle, da li je čuo z aime Svetog Save verujemo da bismo dobili potvrdan odgovor. Sve ono što danas imamo i što ima prefiks Srpsko za to je zaslužan naš sveti otac Sava. Njemu i Gospodu zahvalni smo do neba jer on kao naš predstavnik stoji pred Gospodom i uznosi naše molitve. Poželeću svima zajedno da se još dugo dugo godina okupljamo i slavimo prvo Srpskog arhiepiskopa – rekao je jerej Veselin Vlaški čestitajući u ime sveštenstva  kumovima i svim prisutnima na balu.

PerSu marketi

Nakon svete liturgije dosadašnji kum slave Nedeljko Stanić predao je kumstvo  Saši Bajiću. – Velika mi je čast biti kum ove svečanosti. Poštovanjem Srpskog roda pišemo budućnost našoj deci – rekao je gospodin Stanić pozdravljajući prisutne.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nagrađeni najuspešniji likovni i literarni radovi na temu Svetog Save

Nagrađeni učesnici likovnog konkursa sa predsednikom UO „Svetosavlja“ Draganom Ranisavljevićem

Kao i svih prethodnih godina organizacija „Svetosavlje“ je raspisla likovni i literarni konkurs. Likovni na temu „Sveti Sava u mojoj školi“ i literarni na temu „Sveti Savo savet tražim“.  Na likovni konkurs pristiglo je 263 rada. Radove je ocenjivao stručni žiri u sastavu Ivana Arađan kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i Nadica Simjanovski slikara – profesor likovne kulture. Prvom nagradom nagrađen je Mateja Erdeljan učenik III 2 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Zrenjanin. Drugo mesto pripalo je Nini Filipović učenici III razreda OŠ „Mladost“ Tomaševac, a treće Vuku Vorkapiću učeniku IV 1 OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

Nagrađeni učenici literarnog konkursa sa predsednikom „Svetosavlja“ Draganom Vidakovićem

Na literarni konkurs pristiglo je 36 radova. Radove je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Duška Kolarov master Srpskog jezika i književnosti i Jelena Vavan profesorka Srpskog jezika i književnosti. Prvom nagradom nagrađena je Katarina Imbronjev učenica V 1 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ – Melenci, drugom Lenka Novaković učenica VI razreda OŠ „Branko Ćopoć“ – Lukićevo i trećom Pavle Debelica učenik VI 2 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Zrenjanina. Pohvaljena su još 4 rada učenika ili učenica: Klara Tapai, Sara Prorok iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ kao i Nađa Paripović i Filip Paripović OŠ „Dr Jovan Cvijić“ svi iz Zrenjanina.

Poslušajte i prvonagrađeni literarni rad i njegovu autorku Katarinu Imbronjev.

Osveštane ikone Svetog Save na poklon školama

Još jedna od tradicija koja se poštuje godinama unazad je poklanjanje ikona Svetog Save školama na teritoriji Zrenjanina i Žitišta. 100 ikona je ove godine prethodno osveštano u Hramu Svetog arhangela Mihaila.

Na ovoj svečanosti su uručene diretkorki OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca Nataliji Makivić, direktorki EGŠ „Nikola Tesla“ Mariji Servo i direktorki OŠ „Dositej Obaradović“ Biljani Manić.

U kulturno umetničko delu programa predstavila su se deca iz projekta „Srboljupče“ iz Melenaca, projekta koji se sprovodi u okviru verske nastave u OŠ „Dr Boško Vrebalov“ i uz blagoslov oca Jovana Veselinova, KUD „Pionir“, učenik MŠ „Josif Marinković“ Danilo Ćirić – klarinet, Hor „Žene Mironosice“ koje su otpevale himnu Svetom Savi i Milica Dosković.

Voditelji programa bili su Kristina Bucu studentkinja Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu i pomenuti Danilo Ćirić oboje stipendisti „Svetosavlja“.

Neke od aktivnosti organizacije „Svetosavlje“ iz prethodne godine između ostalih su tradicionalna dodela stipendija učenicima i studentima sa teritorije Zrenjanina i Žitišta, hodočašće na Krf, ostrvo Vido i Srpsko vojničko groblje u Solunu Zejtinlik, Vidovdanska akademija, kviz iz istorije na temu „Kraljevina Jugoslavija između dva svetska rata“ kao i nagradna ekskurzija za učesnike u Idvor, Vladičanski dvor u Vršcu i manastir Mesić i druge aktivnosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh