I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Svetosavski bal – tradicija koju čuvamo da bismo bili bolji

U Baroknoj sali Gradske kuće održan je 19. po redu, tradicionalni Svetosavski bal u organizaciji Udruženja „Svetosavlje“.

Ova nevladina, neprofitna organizacija osnovana je sa idejom i ciljem da se razvija duh svetosavlja, dobročinstva, kulturnog uzdizanja i čovekoljublja. U proteklih 18 godina realizovala je niz humanitarnih i edukativnih programa sa ciljem pomoći talentovanim učenicima,  studentima, višečlanim porodicama i drugima kojima je potrebna pomoć.

Svečani program započet je svetom liturgijom i osveštanjem slavskog kolača od strane sveštenika Srpske pravoslavne crkvene opštine kao i izvođenjem himne „Svetom Savi“ hora „Žene Mironosice“.

PerSu marketi

Kumstvo slave od Gorana Kovačevića direktora „Gomexa“ za sledeću godinu svečano je preuzeo Nedeljko Stanić suvlasnik firme „Bomist“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

–  Želim da se zahvalim na časti ukazanoj meni i mojoj porodici da budemo kumovi Svetosavskog bala. Takođe se zahvaljujem organizaciji „Svetosavlje“ i svim ljudima koji se brinu da donacije sakupljene ovom prilikom budu upotrebljene na najbolji način. Budemo li poštovali rad i delo Svetog Save i naša Srbija biće bolje i lepše mesto za život – izjavio je Goran Kovačević ovom prilikom.

– Cilj ovih okupljanja je da pošaljemo nekoliko poruka. Da poštujemo sebe, da poštujemo ono što imamo ali da ćemo se truditi da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Kao jedan od takvih primera je i konkurs „Svetosavlja“ putem kojeg se dodeljuju stipendije đacima i studentima. Na taj način neko dete će se lakše školovati i studirati ono što želi te isto tako doprineti razvoju našeg grada i države. Nadam se da će nas iz godine u godinu biti sve više – izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac pozdravljajući prisutne.

2019. godina je u znaku velikog jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. 1219. Sveti Sava je tada u Nikeji od vaseljenskog patrijarha Manojla prvog uspeo da izdejstvuje samostalnost crkve čije sedište postaje manastir Žiča. Iste godine Sveti Sava je proglašen i za njenog prvog arhiepiskopa.

Ikone na poklon u svakoj učionici i kabinetu

Pre dve godine organizacija „Svetosavlje“ ustanovila je novu praksu poklanjanja ikona Svetog Save svim školama na teritoriji Grada Zrenjanina kao i Žitišta. Do sada je podeljeno ukupno 350 osveštanih ikona, a ovom prilikom ikone su poklonjene OŠ „Dr Jovan Cvijić“, Srednjoj Medicinskoj školi i OŠ „Mladost“ –  Tomaševac.

Biljana Jovanov – direktorka OŠ „Dr Jovan Cvijić“,  Sanja Necin – direktorka Srednje Medicinske škole, Žaklina Mićić – psihološkinja u OŠ „Mladost“ Tomaševac i Dragan Vidaković – predsednik „Svetosavlja“

– Osim što slavimo našeg svetitelja i prosvitetilja na ovaj dan kroz našu misiju podstičemo i sve ljude da deluju u duhu dobročinstva, čovekolublja i rodoljublja. Nije zato slučajnost da je „Svetosavlje“ najviše okrenuto školi i prosveti jer tako delujemo na generacije za koje želimo da budu bolje nego mi – izjavio je ovom prilikom  predsednik organizacije „Svetosavlje“ Dragan Vidaković.

Literarni i likovni konkurs – 586 radova

Kao i svake godine na svetosavskom balu se svečano proglašavaju pobednici likovnog i literarnog konkursa kojeg organizuje „Svetosavlje“. Tema ovogodišnjeg likovnog konkursa bila je „Sveti Sava u mojoj kući“, a literarnog „Molim ti se, Sveti Savo“. Ove godine pristigla su čak 552 likovna i 34 literarna rada.  Likovne radove ocenjivali su prof Dragan Hajrović i nastavnik Konstantin Grosu. Literarne radove ocenjivali su prof Svetlana Todorović i Dragan Gvozdenović.

Poredak likovnog konkursa je sledeći: 1. Jovan Pribelja II2 OŠ „Bratstvo jedinstvo“ – Belo Blato, 2. Stefan Nikolić I2 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ – Melenci i  3. Strahinja Šarenac II2 OŠ „Dositej Obradović“ – Zrenjanin.

Na literarnom konkursu poredak je sledeći: 1. Dunja Anđelković VI4 OŠ „Žarko Zrenjanin“ – Zrenjanin 2. Luka Mikan VI OŠ „Nikola Tesla“ Banatsko Karađorđevo, 3. Luka Ćurčić V3 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci. Od strane žirija posebno je pohvaljena  Ema Nađ učenica VIII 2 razreda OŠ „Sonja Marinković.

Anđelina Švarc – članica KUD „Pionir“

 

U kulturno umetničkom delu programa učestvovali su glumica Ivana Žigon, KUD Pionir, Anđelina Švarc, Jelena Jankov i hor „Žene Mironosice“.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh