I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Svetionik na zrenjaninskom horizontu – slika za dobro jutro i laku noć

Biti na moru i uživati u morskim horizontima, šumu talasa i zalascima sunca verovatno je želja svakog ljudskog bića.

Današnji brzi, često suludi ritam života dozvoljava nam da takvo nešto sebi uživo priuštimo u najboljem mogućem slučaju jednom godišnje, a i to sve ređe. Gledanje takvog nečeg na društvenim mrežama daleko je od uživanja, samo još više može da pojača čežnju.

Naša sugrađanka, međutim,  uspela je da u okruženju novogradnje,  svoju  ljubav upravo prema moru i svemu što sa morem veze ima, pretvori u stvarnost, čak i deo svog životnog prostora. Ispred njenog balkona nastao je ovih dana prelep morski motiv na kojem uz karakteristične plave i narandžaste boje zalaska sunca dominira svetionik.

I Taxi Zrenjanin

– Svetionici me inspirišu odavno – kaže naša domaćica Olivera Skoko koja je svoju maštu uz pomoć prijatelja i pretočila na zid i pretvorila u svoj lični horizont – još otkad sam jednom davno barčicom oplovila jedan predivan svetionik kod Rovinja koji dominira arhipelagom. Doznavši za specifičan život svetioničara koji rade na smene od po 14 dana, zapitala sam se šta je njima zapravo posao, a šta odmor, budući da rade u takvom okruženju. Naravno to je idealističko posmatranje nas koji ni ne znamo koliko je zapravo težak i zahtevan takav život, naročito kad zalasci sunca nisu narandžasti, a noćni zvuci mora zastrašujući.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Mi  more uvek  posmatramo sa krajnje romantičarske strane, pa tako i svetionike dok istovremeno ni ne znamo koliko su svetioničari morali da budu svestrani, da poznaju more, kopno, da budu u isto vreme i lekari i poljoprivrednici i majstori, a isto tako i glava porodice. Ostala mi je u pamćenju urezana misao jednog takvog čoveka koji je rekao da su  svetionici i svetioničari uvek  imali neku svoju uzvišenu svrhu, da budu tu i pokazuju put brodovima i po lepom i naročito po ružnom vremenu odnosno po neveri  – kako kažu na moru.

Upravo vođena takvom mišlju o svetlu koje nam pokazuje put kroz tamnu noć i bezgranično more je i nastala  ova slika nasuprot stana naše sugrađanke. – Na neki način je 36 kvadrata stana dobilo i svojih 12 kvadrata mora – šali se naša domaćica i dodaje da joj je drago  što je njena sreća prešla i na ostale stanare ove zgrade koji je vide sa svojih balkona.

Mural  je delo akademskog slikara Rastka Stefanovića

U večernjim satima „svetionik“ u kombinaciji sa reflektorom zaista postaje vodilja prolaznicima

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh