I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Sveti Luka, sneg zauka“ – danas je Lučindan, slavimo iscelitelja, ikonopisca, jevanđelistu (VIDEO)

Sveti apostol i jevanđelist Luka je jedan od četvorice apostola. Jevanđelje je napisao 15 godina nakon Hristovog vaskrsenja. Naziva se  i jevanđelje mladosti jer opisuje rođenje Svetoga Jovana ali i rođenje Isusa Hrista.

Sveti Luka je na ikonama i predstavljen kako piše svoje jevanđelje u kom se obraća mnogobošcima i neznabošcima, a pored njega leži tele, kao simbol žrtvi koje je otac Svetoga Jovana, Zaharije prinosio.Nakon smrti svetih apostola Petra i Pavla Luka odlazi u Galiju, Italiju, sever Afrike (Libija, Egipat) i do mnogih drugih mesta te do svojih poznih godina propoveda veru u Hrista.

Po predanju Sveti Luka je stradao mučenički na drvetu masline u Eladi (Grčka). Za vreme vladavine despota Đurađa Brankovića njegovo telo preneto je u današnje Smederevo, što je ondašnju despotovinu koštalo 30 000 dukata koje su isplatili turskim vezirima.

Sveti Luka je bio lekar i ikonopisac. Smatra se da je on prvi naslikao Majku Božiju i malog Isusa Hrista u njenom naručju. U narodu su uz Svetog Luku vezane i neke uzrečice povezane sa promenom vremena pa se tako kaže : „Sveti Luka, sneg zauka“ i „Sveti Luka, eto vuka !“.
Slavi se kao iscelitelj i zaštitnik lekarske profesije i nekoliko drugih zanata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh