I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sveti Andrej, svetac koji svojim čudotvornim moštima pomaže svima koji su u nevolji i bolesti

Prvi apostol Hristov, Sveti Andrej, obeležava se 30. novembra po starom, a 13. decembra po novom kalendaru.

 

Rođen je u gradu Visaide. Otac mu je bio Jevrejin Jone, a brat apostol Petar. Po zanimanju je bio ribar, ali onoga trenutka kada je ugledao Isusa Hrista odbacio je svoje mreže i napustio je dotadašnjeg učitelja Svetog Jovana Preteču i krenuo je za Hristom kao njegov prvi apostol, zbog čega je i nazvan Prvozvani. Sa sobom je poveo i svog brata Simeona, koji je po dobijanju hrišćanske vere, uzeo ime Petar.

Sveti Andrej je veru propovedao u mnogim zemljama i mnoge narode je preveo u hrišćansku veru. Iako je pretrpeo mnoge nedaće i nevolje lečeći i pomažući bolesnima, Sveti Andrej je ostao nepokolebljiv u svojoj veri.

I Taxi Zrenjanin

Svojim čudesnim moćima iscelio je mnoge bolesne, među kojima i ženu carskog namesnika u gradu Patri, koju podiže iz postelje, te ona prihvati hrišćansku veru.Silno se razgnevio zbog toga namesnik Eteata i naredi da se Sveti Andrej razapne na krst (u obliku ćirilićnog H) i izbode kopljima, što i bi učinjeno.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

On je i tada nastavio da propoveda Hristovu veru, ne plašeći se ni smrti, jer smrt pravednika je dragocena, a smrt grešnika ljuta.

Uoči Andrejevog dana, kuva se kukuruz za medvede, ili poseban kolač – mečkina pobojnica, kojim se tobože zavezivala čeljust medvedu, da ne kolje stoku. U krajevima gde ima medveda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz “za medvede”, koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga “mečke ne izjedu”, onda ga ukućani pojedu ujutru.Po planinskim selima pravili su “mečkin kolač” – mečkina pobojnica, koji deca rano odnesu na “mečkina mesta”, da medvedi ne kolju stoku. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih. Vodeničari skupljaju priloge u brašnu, od koga prave „hleb za mečku“, za koji tvrde da ostaje svež godinu dana

 

Umro je u 62. godini života, a njegove mošti su, posle više godina, prenete u Carigrad u hram Svetih apostola. Njegova glava se nalazi u Rimu, deo moštiju u manastiru Svetog apostola Andrija u Kefaloniji, a ruka u Moskvi.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh