I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Veliki broj žena nije se odazvao pozivu za skrining raka dojke

Prema broju obolelih žena od raka dojke, Srbija je druga u Evropi, odmah iza Makedonije. Uzrok tako loše statistike je to što je svest o ranom otkrivanju karcinoma kod žena dosta niska. Većina se otkrije kada on dostigne veličinu od 2 do 3 centimetra, a kada je on manji od jednog centimetra petogodišnje izlečenje ima uspešnost u preko 90 odsto slučajeva.

Povodom nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u prostorijama MZ Dositej Obradović održano je predavanje i prezentacija rezultata skrininga raka dojke za 2017. godinu. O rezultatima skringa i prevenciji raka dojke govorio je dr Dragan Ilić, specijalista ginekologije i akušerstva Dispanzera za žene pri Domu zdravlja “dr Boško Vrebalov”.

U toku prošle godine, na skrining raka dojke pozvano je 2500 žena, a odazvala se samo polovina. Njih 150 upućeno je na ultrazvuk, kod 9 je otkriven karcinom i to u najranijem stadijumu što praktično znači da će biti izlečene.

PerSu marketi

– Osim ovoga, postoji i cifra od 1150 žena koje nisu došle i tu njih 8 ne zna da ima karcinom. Sve je bilo obezbeđeno, poziv je poslat na kućnu adresu, bio je utvrđen termin za mamografiju i prijem kod lekara gde ne moraju da čekaju duže od 5-10 minuta i nisu došle – govori dr Dragan Ilić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Od karcinoma dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4500 žena, a umre 1600. Ta vrsta karcinoma je na prvom mestu od svih karcinoma i po broju obolelih i po broju umrlih. Svakog dana 13 žena u Srbiji oboli od ove bolesti, a samo 4 preživi. U našoj zemlji nije zaživela ideja da se na poziv na pregled mora odazvati ili u suprotnom, da postoje konsekvence poput te da ako se žena nije odazvala, a kasnije joj je otkriven karcinom, mora sve troškove lečenja sama da plati.

– Ovako nešto gotovo sigurno neće zaživeti kod nas zbog celokupne situacije u zemlji, ali zato kada dobijete poziv, odazovite se, uzmite slobodan dan ako treba jer ne treba nešto drugo da vam bude preče od vašeg sopstvenog zdravlja – dodaje dr Ilić.

On naglašava da kod žena koje imaju preko 50 godina, jedna od 8 može očekivati da će oboleti od karcinoma dojke i da je iz tog razloga veoma važan skrining.

– Vlada Republike Srbije uvela je skrining za rano otkrivanje karcinoma dojke za žene populacije od 50. do 69. godine života. On podrazumeva pregled žena koje se potpuno osećaju zdravo i nemaju nikakvih tegoba. Kada se kod takvih žena otkrije bolest, izuzetno je povoljan efekat, ona je praktično izlečena, zaključio je dr Ilić.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh