I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Svedoci jednog vremena zaboravljeni u šupama, retko u muzejima – parne mašine i vršalice

Zvuk sirene koji označava početak rada parne mašine i vršidbe žita sve ređe može da se čuje uživo.

Način na koji se to nekada radilo moguće je s vremena na vreme videti u muzeju „Žeravica“ u Novom Miloševu gde se pred posetiocima u rad pušta parna mašina, a u jesen se na licu mesta radi i vršidba. Jedina razlika je što  u muzeju parni kotao umesto vatre i vodene pare pogoni vazduh pod visokim pritiskom ali to nimalo ne umanjuje doživljaj.

Na jednom starom snimku iz 1998. godine u dvorištu porodice Ardeljan u Ečki u rad je na originalan način bila puštena i parna mašina i vršalica povezana sa njom. Tada je pokojni Sever Ardeljan pozvao na ovaj događaj sve meštane koji su se okupili u velikom broju, oni stariji da se podsete svog detinjstva, a mlađi da vide kako je nekada vršidba bila dug i mukotrpan proces.

I Taxi Zrenjanin

Vršalicu je nekada opsluživalo 22 ljudi i 2 majstora. Radni dan počinjao je u 2 noću, a završavao se oko 22. Tokom sezone od jula do septembra vršalica je dnevno mogla da obradi 30 tona, a jedan radnik je tokom sezone mogao da zaradi oko 500 kg pšenice. Na pomenutom snimku, nažalost parna mašina i vršalica poslednji put su bile u funkciji i pred očima meštana. Danas je prava retkost i atrakcija kada se ponekad prikažu na nekom sajmu, vašaru ili ako imaju svoje mesto u nekom muzeju. Najčešće su zaboravljene, rastavljene, prodate u staro gvožđe i žive u sećanjima najstarijih građana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh