I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Svečanosti Urošu Prediću u čast u Zrenjaninu i Orlovatu

160. godina od rođenja jednog od najznačajnijih slikara sa ovih prostora  Uroša Predića biće obeleženo nizom svečanosti i izložbi u Zrenjaninu i Orlovatu.

5. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće otvorena izložba radova Likovne kolonije „OrlovArt“.
7. decembra u Orlovatu će u  10:30 časova biti otkrivena bista Uroša Predića ispred  i položeno cveće na slikarev grob. Istog dana u 17 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće priređena svečana akademija dok je za 19 časova najavljeno otvaranje izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ u Narodnom muzeju Zrenjanin.
8. decembra u 12:30 časova biće svečano predstavljani rezultati ovogodišnjeg 13. likovnog i literarnog konkursa i otvaranje izložbe radova učenika u holu Muzeja.

Program su najavili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, sekretar mesne zajednice “Orlovat” Jela Tarajić Ostojić i koordinator organizacionog odbora manifestacije “Dani Uroša Predića 2017” Dobrivoj Mihajlov.

PerSu marketi

Radišić je istakao da su u organizacionom odboru i predstavnici ustanova kulture iz našeg grada, u saradnji sa Mesnom zajednicom “Orlovat” i da je zajednička želja bila da se 160. godišnjica rođenja velikog Uroša Predića obeleži na poseban način i veliku posećenost.
Podsetio da je ta manifestacija, u čast veliog slikara rođenog u Orlovatu, počela još juna ove godine Tamiškom plovidbom, a zatim i “Paorskom torbom”, “Žetelačkim danima” i koncertom KUD “ Uroš Predić” održanom u zrenjaninskom Kulturnom centru.
Jela Tarajić Ostojić ukazala je da se u Orlovatu poslednjih desetak godina održavaju programi u čast Uroša Predića i da je prva likovna kolonija organizovana 1998. godine.
– Za to vreme organizovano je devet kolonija u Orlovatu, shodno našim mogućnostima, a sada smo uz podršku Grada to ustalili. Za to vreme ugostili smo  pedeset autora, koji su bili smešteni kod meštana Orlovata. Kao poklon tih slikara dobili smo preko 120 likovnih dela, koje su naime poklon selu, nešto je ostalo kao legat, nešto za aukciju, a i sami domaćini dobili su slike na poklon. Reč je o četrdesetak slika. To je impozantna kolekcija slika koju ćemo sada izložiti u Kulturnom centru – navela je gospođa Tarajić Ostojić.
Koordinator Dobrivoj Mihajlov se zahvalio lokalnoj samoupravi koja je, kako je naveo, imala sluha da proprati i pruži podršku i pomoć u organizovanju manifestacije, a posebno se zahvalio meštanima Orlovata koji imaju želju da održavaju tradiciju i podsećanje na lik i delo Uroša Predića.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kompanija Gomex – pokrovitelj izložbe u Narodnom muzeju

 

Uz Ministarstvo kulture Republike Srbije pokrovitelj izložbe je i kompanija Gomex koja je uz ostalu podršku obezbedila i promociju izložbe na do sada nesvakidašnji način kada je u pitanju Zrenjanin, putem bilborda na najfrekventnijim mestima. – Na ovaj način želimo da što veći broj  Zrenjaninaca i gostiju pozovemo na  ovu izložbu posevećenu umetniku koji je obeležio ceo jedan vek, da vide pravo blago koje se čuva u našem muzeju i koje i mi ostavljamo u amanet budućim generacijama – kaže Nedeljko Golušin marketing menadžer ove kompanije.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh