I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svečanom akademijom obeleženo 180 godina pozorišta u Zrenjaninu

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ obeležilo je 180 godina postojanja svečanom akademijom i prigodnim jednočasovnim programom, okupivši veliki broj zvanica. Akademiji su prisustvovali Mirko Krlić predsednik Odbora za kulturu Republike Srbije, načelnica Sreednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, Saša Santovac zamenik gradonačelnika Zrenjanina, zaposleni u institucijama kulture, brojni privrednici i predstavnici medija koje je pozdravio direktor pozorišta, Ivan Francuski.

-Brojka od 180 godina je sama po sebi dovoljna za poštovanje. Narodno pozorište „Toša Jovanović“ preko svoje Dramske i Lutkarske scene pokušava da kroz sebi svojstvene izraze pre svega utiče na mladu populaciju i usmeri je ka pravim i moralnim vrednostima. Obe scene su kroz decenije svog rada odigrale brojne predstave kako domaćih, tako i stranih pisaca, kako savremenika, tako i klasika. Od Nušića do Šekspira, od Gogolja do Foa. Učestvovali smo na brojnim festivalima i osvajali mnoge nagrade, jer pozorište ne čine samo kulise, zavese, kostimi, reflektori. Pozorište čine pre svega ljudi različitih zanimanja – umetničkih, tehničkih, prosvetnih, ekonomskih. Od svih njih zavise sudbina i budućnost pozorišta. Obeležavajući Dan pozorišta još jednom odajemo počast glumcima koji su sve ove decenije rada čuvali i sačuvali večnu čaroliju zvanu pozorište. Ali ne samo glumcima, već i svim drugim zaposlenima koji čine ovo pozorište, rekao je direktor Ivan Francuski, podsetivši da je zrenjaninskom pozorištu u februaru ove godine uručen Sretenski orden za 180 godina postojanja i izuzetan doprinos razvoju kulture.

– Na ovo priznanje smo izuzetno ponosni i ono dokazuje dugotrajnost i visok nivo rada ove institucije. Istovremeno, obavezuje sve nas na jedan ozbiljan i odgovoran rad u budućnosti, zaključio je Francuski čestitajući svim zaposlenima jubilej postojanja pozorišta u Zrenjaninu.

Fordomanija

U ime Grada Zrenjanina, zvanicama se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Kada je 1839. godine neimenovani bečkerečki trgovac pretvorio žitni magacin u ovu prelepu salu svakako nije mogao naslutiti veličinu i uzvišenost jednog takvog dela. Bez obzira da li je istinita čuvena priča i legenda o ljubavi prema peštanskoj glumici, ili su razlozi sasvim drugačije prirode, naše pozorište je ostalo do danas da svedoči o ogromnom kulturnom značaju jedne relativno male sredine kakva je bio Veliki Bečkerek u to vreme. Ostalo je da svedoči da se na ovim prostorima u kitnjastom, baroknom okruženju događalo pozorište u punom sjaju pune tri decenije nego što je to bio slučaj u današnjem nacionalnom teatru beogradskog Narodnog pozorišta, rekao je Santovac između ostalog.

NAGRADE ZA DOPRINOS KVALITETU RADA POZORIŠTA

Jubilej pozorišta bio je prilika za uručenje priznanja za zahvalnost onima koji su svojim radom, trudom i posvećenošću doprineli prošloj, uspešnoj sezoni. Ovogodišnje priznanje „Toša Jovanović“ za dugogodišnji profesionalni rad i predanost poslu čime se doprinosi delatnosti institucije, dodeljeno je Brankici Mojić, Vilmošu Kašliku, Srđanu Vekeckom i Tiboru Faragu. Za glumačka ostvarenja u kojima se prepoznaje jedinstveni umetnički senzibilitet čime se doprinosi kvalitetu predstava lutkarske i dramske scene priznanja su dobili Andrija Poša, Aleksandar Dragar, Dragan Đorđević i Jovan Torački. Posthumno priznanje za tekst, dramatizaciju i tekst predstave „Bilo jednom u Banatu“ pripalo je Željku Mijanoviću. Za dugogodišnju institucionalnu i finansijsku podršku priznanje je zaslužio Grad Zrenjanin (nagradu je primio Saša Santovac) i kompanija „Gomex“ koje je uručeno osnivaču Goranu Kovačeviću.

NOVA MONOGRAFIJA O ZRENJANINSKOM POZORIŠTU

U momentu dok se obeležava 180 godina postojanja pozorišne sale, zrenjaninsko pozorište obeležava i 73 godine profesionalnog rada Dramske scene i 63 rada Lutkarske scene. To su ujedno bili i razlozi i povod da se oni najvažniji momenti sačuvaju od zaborava doradom monografije Stanka Ž. Šajtinca izdate pre 13 godina, i štampanjem nove, autora Dragana Rajačića.

– Najmanje što sam mogao da učinim jeste to da pripremim jednu ovakvu monografiju, jer je bio poslednji trenutak da od zaborava „otkinem“ sve one detalje, sva ona imena i ljudske duše, što umetničke, što gledalačke, koje su morale biti zabeležene od momenta kada je prvi put odigrana predstava u ovom gradu. Pre 13 godina je urađena jedna monografija, kapitalno delo u kojem je zabeležena čitava istorija ovog pozorišta, ne samo od gradnje zgrade pozorišta 1839. godine, nego čak seže i dalje, u drugu polovinu 18. veka kada su se u ovom gradu dogodila prva izvođenja dramskih dela. Ta monografija je sada upotpunjena i obogaćena novim podacima i fotografijama i umnožena je u 70 primeraka, u mnogo boljem izdanju od prvog koje smo štampali pre 13 godina. Uporedo sa tim, kolega Rajačić je dobio zadatak da od 2006. godine do danas sačini novu monografiju. Osavremenio je značajno, oslobodio je obaveze velikog istorijskog uvoda i dao puno detalja vezanih za uspehe pozorišta, obnovu ansambla, rekonstrukciju pozorišta i svega onoga što će ostati njen identitet, rekao je Stanko Ž. Šajtinac.

Zrenjaninsko pozorište otpočelo je već novu sezonu 2019/20, a publika će prvu premijeru na Dramskoj sceni moći da pogleda u subotu. Od predstave „Gospodin Mokinpot“ očekuje se mnogo, a najavljene su i premijere na Lutkarskoj sceni.

Današnju svečanu akademiju na svojevsrstan način ulepšali su Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“ i glumci zrenjaninskog teatra. Jovica Jašin je interpretirao tekst „Glumište“, Sanja Radišić zadivila je prisutne izvođenjem numere „Zrenjanine“, a poseban pečat ostavilo je izvođenje songova iz predstave „Bilo jednom u Banatu“.

Foto: Kompanija Gomex

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh