I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svečano obeležena stogodišnjica od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu (FOTO, VIDEO)

Na današnji dan pre tačno sto godina, 17. novembra 1918. godine, dogodio se jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji našeg grada – oslobođenje Zrenjanina, tadašnjeg Velikog Bečkereka u Prvom svetkom ratu. Nizom svečanih manifestacija, građani Zrenjanina su na prigodan način obeležili ovaj izuzetan jubilej.

U prepodnevnim satima položeni su venci na spomen-obeležja, koja se nalaze na gradnuličkom groblju, u Ulicama Brigadira Ristića i Vojvode Petra Bojovića, kao i u porti Hrama Uspenje Presvete Bogorodice, nakon čega je usledio marš glavnom ulicom Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

PerSu marketi

Nakon intoniranja himne Republike Srbije na Trgu slobode, prisutnima se sa balkona Gradske kuće obratio gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić. Gradonačelnik je na početku svog obraćanja svim Zrenjanincima čestitao i Praznik grada.

– Jasnom voljom i željom naroda, Vojvodina je prisajedinjena Kraljevini Srbiji, svojoj matici, o čemu su sanjale generacije naših predaka. Obavljeno je to časno i vojnički besprekorno, zaštitu su imali svi narodi koji su ovde vekovima živeli zajedno. Mi se time ponosimo i u obavezi smo da to sačuvamo – rekao je Janjić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

On je na kraju dodao, da i danas treba da sledimo put naših slavnih predaka i da poštujemo njihova velika dela.

Mnogobrojne sugrađane je pozdravio i komandant Komande za razvoj Banatske brigade, pukovnik Nikola Dejanović, koji je tom prilikom istakao da je Vojska na ovim prostorima uvek bila simbol za slobodu, dostojanstvo, čast i patriotizam i negujući sećanje na naše pretke i nezaboravljajući njihove žrtve, koje su položili za dobrobit našeg grada i naše zemlje, buduće generacije će sačuvati svoje dostojanstvo i tako zadobiti poštovanje i drugih.

Odavanjem počasti, održan je pomen i položeni su venci na postament spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću, nakon čega je usledila rekonstrukcija dešavanja od pre sto godina– čuveno obraćanje pukovnika Dragutina Ristića „Brigadira” sa balkona Gradske kuće, kojim je komandant pešadijske brigade „Gvozdenog puka Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, poručio okupljenim građanima i vojsci da je Prvi svetski rat na ovim prostorima završen i da je došlo do epohalne smene vlasti i smene država na teritoriji poražene Monarhije.

Obraćanje Brigadira Ristića, kao i dr Slavka Županskog, osnivača prvog Srpskog narodnog odbora, dočarali su glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Tokom obeležavanja stote godišnjice od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu , građani su na Trgu slobode mogli da razgledaju naoružanje i opremu Vojske Srbije, da prisustvuju vežbi volontera Crvenog krsta Zrenjanin, koji su prikazali pružanje prve pomoći, ali i da uživaju u nastupima članova Kulturno-umetničkih društava.

Večeras u 20 časova, u Kristalnoj dvorani biće izveden besplatan koncert Zrenjaninske filharmonije sa solistima svetskog renomea – operskom divom Jadrankom Jovanović i virtuozom na fruli Borom Dugićem.

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh