I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svečano obeležena 101. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu (VIDEO)

Nizom svečanosti i manifestacija u Zrenjaninu je obeležen dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, Praznik grada Zrenjanina.

Sto prva godišnjica od oslobođenja, 17. novembra 1918. godine, obeležena je  polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata i odavanjem počasti herojima i oslobodiocima grada, prigodnom izložbom u Narodnom muzeju.

Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju položili su predstavnici Grada Zrenjanina i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, a pomen stradalima služio je Branislav Avram, sveštenik Srpske pravoslavne crkve. U ime Grada Zrenjanina venac su položili sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija. Predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, umesto cveća, svojim precima poklonili su stihove pesme koju je napisao i pročitao Borislav Novaković.

I Taxi Zrenjanin

Cveće je položeno i na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru, komandantu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, poznatog kao “Gvozdeni puk”, vojne jedinice srpske vojske koja je 17. novembra 1918. godine oslobobodila tadašnji Veliki Bečkerek. U grad je umarširala upravo ulicom koja danas nosi ime Brigadira Ristića i na čijem se početku nalazi spomen-ploča posevećena tom vojskovođi. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Predstavnici grada, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i član Gradskog veća Pero Pilipović, odali su i poštu Vojvodi Petru Bojoviću, jednom od četvorice najvećih srpskih vojskovođa u Prvom svetskom ratu, komandantu Prve armije srpske vojske. Na spomen-bistu Vojvodi Bojoviću, na početku ulice koja nosi njegovo ime, venac su položili i predstavnici Komande za razvoj banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, kao i narodni poslanik Mirko Krlić. 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik Simo Salapura položili su, u ime Grada Zrenjanina, venac na spomen-ploču posvećenu srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Mesni odbor ratnih dobrovoljaca u Petrovgradu podigao je 1936. godine, pored glavnog ulaza u hram Uspenja Presvete Bogorodice, spomen-ploču sa imenima 115 poginulih i umrlih dobrovoljaca iz našeg grada. Oni su, tokom ratnih godina, prelazili put od Istočnog do Solunskog fronta, a neki od njih, u pobedonosnom pohodu srpske vojske, stigli su novembra 1918. godine do svog Velikog Bečkereka, kao oslobodioci.

Centralna svečanost obeležavanja dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznika grada održana je na Trgu slobode, gde su položeni venci na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, služen pomen i održan kraći umetnički program. Himnu Republike Srbije otpevao je hor Muzičke škole “Josif Marinković” pod upravom Zorice Kozlovački. Pomen herojima Velikog rata služio je sveštenik SPC Slobodan Čestić, dok je glumac Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Milan Kočalović govorio stihove pesme “Domovina” Vojislava Ilića.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, a vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Srpske narodne partije i Demokratske stranke Srbije.

 

Koncert hora i ansambla „Stanislav Binički“ i solistikinje Milice Dosković

Obeležavanje Praznika grada krunisano je svečanom akademijom i koncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, u Kulturnom centru Zrenjanina. Kao solista je nastupila Milia Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, inača naša sugrađanka.

 

 

izvor: zrenjanin.rs

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh