I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svečano obeležen 70. rođendan Kluba planinara Zrenjanin (FOTO)

Svečanošču u velikoj sali Kulturnog centra, dodelom plaketa i zahvalnica te emitovanjem dokumentarnog filma obeleženo je 70 godina od osnivanja Kluba planinara „Zrenjanin“.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni članovi svih generacija ovog kluba, predsednik PSS Iso Planić, sekretar PSV Milivoj Erdeljan, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i mnogi drugi prijatelji kluba.

Planinarski savez Srbije ove godine obeležava 120 godina organizovanog planinarstva u zemlji. Okuplja 178 klubova, organizacija ili društava koja se bave nekim vidom planinarstva. Registrovano je preko 20 000 planinara.

PerSu marketi

Najstariji planinar u Zrenjaninu Svetozar Vukojević sa kamenjem sa vrhova koje je osvojio

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pandemija donela i nešto dobro

 – Pandemija korona virusa uticala je da mnoge aktivnosti ne budu održane ili održane u smanjenom obimu ali uticala je i da kao nikada do sad upoznamo naših preko 150 planina u Srbiji kojima smo išli u pohode. Kao nikada do sada obilaženo je gotovo 7500 km obeleženih pešačkih puteva, poligona ili penjališta – izjavio je Iso Planić predsednik PSS. Kao još jednu dobru vest on je najavio i da će planinarstvo od sledeće školske godine biti uvedeno kao slobodna izborna aktivnost u školama.

 

Kakav otac, takav sin Svetozar i Vladimir Vukojević predsednik KP „Zrenjanin“

Članovi KP „Zrenjanin“ prokrstarili su hiljade kilometara kako domaćim tako i inostranim planinarskim putevima. Osvojeni su svi značajni svetski vrhovi: Denali, Akonkagva, Kilimandžaro, Elbrus, Mon Blan, Himalaje, Olimp, Ararat… Kroz društvo je takođe tokom godina prošlo hiljade članove svih uzrasta.

 

Plakete i zahvalnice između ostalih uručene su PSS, PSV, Gradu Zrenjaninu. Nagrađeni su i Agata Aranđelović, Vojislav i Vladimir  Ribar, Živorad Popov, Svetozar Vukojević, Dimitrije Janković, Svetozar Vukojević, Petar Bolozan, Ljubomir Popov, Rade Vojnović, Goran Petković, Milutin Ilić, Dragoljub Racić, Milan Milojević,  Marija Rusovac, Dragan Rusovac,  Duško Matić, Ljubomir Popov, Ivan Seležan, Sofija Škorić, Milojka Ponoćko, Vladimir Vukojević, Siniša Cukućan, Aleksandra Todorov kao i Branislav Markuš i Miroslav Mihajlović kao autori filma i mnogi drugi.

Interesovanje građana Velikog Bečkereka za osnivanjem Društva čiji će cilj biti unapređenje izletničkog turizma, upoznavanje lepote naše zemlje i njenih kulturno-istorijskih osobenosti i spomenika, razvijanje ljubavi prema prirodi i uključenje stranaca javlja se dosta rano. Samo od želja do realizacije, put je dug, obasut poteškoćama. Posle osnivanja Planinarsko-turističkog društva „Fruška gora“ u Novom Sadu 1924. godine, stekle su se povoljne okolnosti da se i u našem gradu nešto konkretnije uradi u vezi s tim.

Želja građanstva bila je velika, a llično je gradonačelnik gospodin Bogoljub Aleksić agitovao za otvaranje filijale turističkog biroa „Putnik“ pa se obratio Aleksandru Bojoru članu novosadske „Fruške gore“ da u gradu pokuša sa osnivanjem podružnice Društva. Interesovanje je bilo veliko, bez javnog poziva i za samo nekoliko dana za prijem u članstvo javilo se preko 200 lica. Osnivačka skupština podružnice Društva „Fruška gora“ u Velikom Bečkereku održana je 27. aprila 1927. godine. u velikoj sali Županijske zgrade. Obrazovana je grupa za izbor članova Uprave u koju su ušli : Bogoljub Aleksić, Miloš Stefanović, Josif Podgradski, dr Zoran Kamenković, dr Imre Varadi, Nikola Bešlić, Šandor Bajor i dr Boža Ankić. Za predsednika je izabran Nikola Kostić direktor Narodne banke. Za potpredsednika dr Pera Erdeljan, za sekretara dr Dušan Bratić i za blagajnika Mikloš Feldeš. Nadzorni odbor činili su: Kamenko Rakidžić, Krunislav Todorov i dr Dragutin Petrović. Poslednji podaci o radu podružnice Društva „Fruška gora“ u Petrovgradu pred njeno gašenje potiču iz 1940. godine. Po završetku 2. Svetskog rata, čim su se prilike u našem gradu sredile i život počeo da se odvija svojim normalnim tokom, javlja se interes građanstva za turizam i planinarenje.

Prve korake za osnivanje Društva planinara u Zrenjaninu učinili su Svetislav Gojkov i Andrija Čat. Nastavnik Gimnazije Dragoljub Atanacković od 22. do 27. aprila 1951. godine radi na osnivanju inicijativnog odbora, kji će izvršiti pripreme za osnivačku skupštinu, a odmah je osnovan i odbor.

Prvi članovi su ujedno i osnivači našeg Planinarskog društva: Pavle Drobac, Dragoljub Atanacković, Bogdanka Ignjić, Svetislav Gojkov, Vida Živanov, Stevan Komljenović, Ivan Istrat, Margita Vereb, Angelina Kojić, Stevan Bukač i Anželija Mijucin. Osnivačka skupština Planinarskog društva „Zrenjanin“ održana je 3. juna 1951. godine u zgradi Potpune (srpske) gimnazije u Zrenjaninu. (podaci i slike preuzeti iz knjige 50 godina planinarstva u Zrenjaninu)

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh