I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Varoške vinjete: Svečani voz

Železnička pruga normalnog koloseka stigla je do naše varoši 1883. godine. Izgrađena kao nastavak pruge Kikinda – Temišvar i Kikinda – Segedin, povezivala je Bečkerek s Peštom i Bečom.

Na stoti rođendan ove pruge, 8. jula 1983. godine, njom je prošao poseban svečani voz, obeležavajući tako ovaj jubilej. Od Zrenjanina do Kikinde, po redu vožnje u 6 časova i 40 minuta, krenula je duga kompozicija s 11 vagona. Učesnike proslave i goste dočekale su ljupke domaćice vagona, po dve u svakom, u belim suknjama, plavim bluzama i simpatičnim kapama. Dobroj atmosferi tokom puta doprinela je muzika u ozvučenim kupeima, uz zakusku, piće i brojne železničke priče.

Prva svečanost održana je na kikindskoj stanici. Pri povratku voza, veselo je bilo svuda duž slavljeničke pruge: Miloševu, Novom Bečeju, Kumanu, Melencima, Elemiru. Uz polusatno zaustavljanje u svakom mestu, razvijalo se kolo, svirali tamburaši. Na glavnoj stanici u Zrenjaninu voz je, oko 14 časova, dočekala masa sveta, takođe uz prigodan program. Kao da je vihor sećanja zaduvao vek unazad, kada je dolazak prvog voza u Bečkerek predstavljao atrakciju retko s čim uporedivu.

Slična svečanost upriličena je i dvadeset godina kasnije, na 120. godišnjicu pruge, kada je njom prošla kompozicija „Romantika“, romantično i nostalgično vraćajući putnike u neko nestvarno, nedodirljivo doba…

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin
Svečani voz - Romantika na pruzi Kikinda - Zrenjanin (2003)

Svečani voz – Romantika na pruzi Kikinda – Zrenjanin (2003)

Vremešna pruga nastavila je da živi svojim životom, prevozeći ljude i robu banatskom ravnicom. Izdržala je, nekako, do današnjih dana, iako na njoj još uvek ima čeličnih šina s datumom iz 1883. godine…

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh