I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Građani razmišljaju o prevenciji bolesti – sve više zainteresovanih za besplatne preglede

U zrenjaninskoj bolnici danas su održani besplatni preventivni pregledi za sugrađane, a sudeći po broju onih koji su se odazvali, potreba je velika. Pogodnost je ta što ovi pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja, mogu da se obave bez uputa i bez zdravstvene knjižice, a participacija se ne naplaćuje. Danas su zainteresovani mogli da obave EKG preglede i merenje krvnog pritiska, dok su u laboratoriji uzimani uzorci za utvrđivanje vrednosti CEA, CA 125 i PSA tumor markera. Pored tumor markera, mogla se uraditi i analiza kompletne krvne slike.

„Posle letnje pauze, ponovo krećemo sa akcijama besplatnih, preventivnih, specijalističkih pregleda. Danas se rade kardiološki pregledi, EKG i krvni pritisak. Pored ovoga radi se i klinički pregled svakog ko je za to zainteresovan. U laboratoriji se uzorkuje krv za analizu kompletne krvne slike, i tumor markera. U pitanju su markeri CEA, CA 125, i PSA tumor markeri za žene i muškarce, kao i ukupni CA tumor marker koji se odnosi na ceo organizam, i nije specifikovan samo za određene organe. Zainteresovanost je kao i uvek velika za kardiološke preglede, a za laboratoriju je još veća. Koliko smo mi upućeni, zainteresovanost za laboratorijske analize je svaki put sve veća. Ono što možemo reći nakon preventivnih pregleda jeste to koliki je procenat osoba sa urgentnim stanjem, i potrebom za hospitalizacijom. Na svu sreću, procenat takvih slučajeva je veoma mali. Do ovog momenta nemamo registrovan nijedan teži slučaj, ni u laboratoriji takođe, a prema rečima magistra čak su i dosadašnje krvne slike ispitanika veoma dobre“ – naglasila je dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

PerSu marketi

Do 16 časova kardiološke preglede prošlo je 116, a laboratoriju 117 građana.

Pacijenti su različite starosne strukture, najviše srednjih godina i stariji, dok je pripadnika mlađe populacije malo. Uglavnom su svi  zadovoljni, jer jednim dolaskom obave više pregleda i  to bez zakazivanja. Većina njih redovno dolazi na preglede. Neki od njih su počeli da dolaze onda kada su čuli da su njihovi poznanici na vreme započeli lečenje, zahvaljujući besplatnim pregledima. Bilo je i onih koji su tu prvi put.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Prvi put sam ovde, do sada se nisam posebno interesovao. Ne postoje nikakve sumnje kod mene kada je u pitanju moje zdravlje. Želeo sam da proverim opšte stanje organizma, verujem da će sve biti u redu. Najviše me interesuje nivo šećera u krvi. Smatram da je organizovanje besplatnih pregleda veoma dobro i korisno, i da ih treba redovno praktikovati. I u buduće ću gledati da dolazim na preventivne preglede, kako bih bio siguran u svoje zdravstveno stanje, jer, ipak sam sve stariji“ – izjavio je jedan od prisutnih građana, Tibor Budai.

Tibor Budai

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh