I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Sve više baznih stanica mobilnih operatera u zonama pojačane osetljivosti u Zrenjaninu

Pre nešto više od mesec dana stanovnici naselja 4. jul podneli su peticiju gradu da ispita odluku o postavljanju antenskog stuba u njihovom naselju, jer se plaše da bi to moglo da ugrozi kvalitet njihovog života. U listu Zrenjanin od petka 6. marta objavljeno je obaveštenje o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu, a koji se odnosi na zahtev kompanije Telekom Srbija da na zgradi Žitni trg 10 postavi baznu stanicu. Iz Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) traže da se vrati zabrana postavljanja baznih stanica u zonama pojačane osetljivosti.

Na Žitnom trgu bi uskoro mogla da nikne još jedna bazna stanica. Naime, kompanija Telekom Srbija podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu, a sa ciljem da na zgradi broj 10 postavi baznu stanicu. Kako je u oglasu u listu Zrenjanin navedeno, na 150 metara od ove lokacije nalazi se bazna stanica drugog opreartera – Vip mobile. U Zrenjaninskom socijalnom formumu ističu da se oni zalažu da se vrati zabrana postavljanja baznih stanica u zonama pojačane osetljivosti.

“Zone pojačane osetljivosti su stambene zgrade, dečiji vrtići, škole, bolnica… Sve je veći broj gradova u Evropi, pa čak i država, poput Slovenije koje zaustavljaju radove 5G mreže. Ta 5G mreža će biti razvijena tokom naredne godine, najverovatnije, i naučnici nisu sigurni u vezi sa tim da ne postoje zdravstveni rizici. Nekoliko kantona u Švajcarskoj, grad Brisel, kažem, Slovenija zaustavljaju uvođenje 5G mreže… Postoji čitav jedan pokret u zapadnoj Evropi protiv razvoja 5G mreže”, objašnjava Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

PerSu marketi

ZSF: Da spreče postavljanje baznih stanica u zonama pojačane osetljivosti

“Mi smatramo da kao meru opreza, dok se stvari potpuno naučno ne utvrde, treba zadržati zabranu za postavljanje baznih stanica u zonama povećane osetljivosti. Osim toga, verovatno su stanari dali saglasnost na Žitnom trgu, jer to bez saglasnosti skupštine stanara ne može da se radi. Mi smo ranije apelovali na stanare da vode o tome računa. Mi sada nemamo 5G stanice u gradu koliko ja znam, međutim dobićemo ih. Ta 5G mreža traži gušću mrežu baznih stanica koje imaju jače elektromagnetno zračenje, a manji domet”, kaže naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zrenjaninski socijalni forum nije se zvanično obratio nadležnima u gradu, ali je uputio saopštenje sa zahtevom.

“Mi smo se obratili gradskim vlastima jednim saopštenjem i tažili smo da u dalje regulacione planove ne unose promene. U svim regulacionim planovima do pre oko 2 godine postojala je zabrana postavljanja baznih stanica u zonama pojačane osetljivosti. Međutim, onda su menjali regulacione planove na Bagljašu, jugoistoku, verovatno i tu na Žitnom trgu gde su ukinuli te zabrane i omogućeno je postavljanje baznih stanica u zonama pojačane osetljivosti. Stambene zajednice to prihvataju zato što dobijaju neku novčanu naknadu”, kaže Samardžić.

Naučnici potpisuju peticije protiv uvođenja 5G tehnologije

“Stanovnici 4. jula su uputili peticiju, a mi smo napisali saopštenje koje smo javno objavili. Nismo se direktno obraćali gradskim vlastima. Tu je već kasno za gradske vlasti kada je u pitanju Žitni trg. Oni su već promenili regulaciju. Tu se sada radi studija uticaja na životnu sredinu koja će sigurno biti pozitivna po investitora, kao što je i do sada bio slučaj i oni će to postaviti. Ja sam počeo da se bavim ovim problemom zbog 4. jula, a onda sam saznao, na sopstveno iznenađenje, da Vip hoće da postavi baznu stanicu na mojoj zgradi. Ja živim na Duvanici. Moja stambena zajednica neće to dozvoliti, ali sve je to na stanarima. Mi smo, pre svega, apelovali na stanare da ne prihvataju te ponde”, objašnjava naš sagovornik.

U svetu je dosta potpisnika peticije koji se protive uvođenju 5G tehnologije.

“Ima naučnika koji smatraju da je to štetno. Ne radi se samo o eventualnoj kancerogenosti, nego i o drugim mogućim zdravstvenim problemima. Postoje peticije koje je potpisalo na stotine svetskih naučnika. Neke peticije su potpisali i neki naučnici iz Srbije. Mi se zato zalažemo da se propisima ukine mogućnost postvljanja baznih stanica u zonama povećane osetljivosti. To je jeftinije telekomunikacionom kompanijama nego da dižu stubove negde na livadi. Oni idu linijom manjeg otpora, a gradska vlast se trudi da njima omogući da što jeftinije izgrađuju infrastrukturu”, zaključuje na kraju razgovora Miroslav Samardžić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh