I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Svako treće dete u Srbiji ima problem sa viškom telesne mase

  – Gojaznost kod dece i adolescenata postaje sve veći problem i najčešće se radi o hroničnom obolenju. Udruženo je i sa brojnim komplikacijama koje se javljaju u sve ranijem dobu. Prema podacima iz 2013. godine, u Srbiji čak svako treće dete ima višak telesne mase.  Ove činjenice iznete su na stručnom predavanju i promociji Programa „Čigotica značaj multidisciplinarnog pristupa u lečenju i prevenciji gojaznosti kod dece (od 12 do 18 godina)“, u organizaciji Specijalne bolnice Čigota i Grada Zrenjanina.

Gojaznost je najčešća hronična bolest kod dece i adolescenata. Uzroci gojaznosti kod dece su veoma kompleksni. Bolest se ravija pod uticajem genetskih, metaboličkih, faktora socijalne i kulturološke sredine i loših životnih navika. Problemu  između ostalih pridonose i činioci  kao štu su nutritivni: smanjen broj obroka, povećan kalorijski unos, veliki unos masti i šećera, smanjen unos mehaničkih vlakana i faktori fizičke aktivnosti kao štu su smanjena planirana i spontana fizička aktivnost i sve duže vreme provedeno uz TV ili kompjutere.

Potreba za prevencijom gojaznosti proizilazi iz dramatičnog porasta njene učestalosti, ograničenih mogućnosti lečenja i direktnog i indirektnog uticaja na razvoj niza hroničnih bolesti koje se javljaju uz gojaznost u sve mlađoj životnoj dobi. Posebno brine činjenica da gojazna deca postaju sve gojaznija kao i da 80% adolescenata ostaje gojazno i u odrasloj životnoj dobi. Komplikacije vezane za gojaznost, za koje mislimo da su karakteristične samo za odrasle osobe, prisutne su i to u sve većem broju i kod dece sve mlađeg uzrasta – kaže dr Snežana Lešović specijalista pedijatar endokrinolog iz Specijalne bolnice „Čigota“.

I Taxi Zrenjanin

Kao odgovor na epidemiju gojaznosti, u našoj zemlji od 2008. godine postoji Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru. Osmišljen je multidisiplinaran program za lečenje „Čigotica“. Program je promocija zdravog načina života i obuhvata medicinski nadzor, dijetetske intervencije sa smanjenjem ukupnog kalorijskog unosa, planiranu fizičku aktivnost, obrazovnu i psihološku podršku. Program je fokusiran na usvajanje zdravih navika i stilova života – istakla e dr Snežana Lešović ovom prilikom.

 

 

Svrha današnje prezentacije na kojoj su učestvovali predstavnici svih domova zdravljaiz okruga i Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ jeste da što veći broj dece učestvuje u ovom programu jer do sada se to nije dešavalo u nekom većem obimu – kaže dr Mile Kovačević član Gradskog veća.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh