I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svaki šraf ima svoju priču – neverovatni svedoci istorije pohranjeni u Muzeju „Žeravica“ u Novom Miloševu (VIDEO)

Sve je počelo krajem sedamdesetih prošlog veka od ideje Milivoja Žeravice (1931-2009) da nabavi traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad (1909-1968), među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

Sasvim slučajno je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav traktor. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta je došao na ideju da ih sve otkupi i tako na neki način spase nestajanja sa ovih prostora. Tako u najkraćem izgleda početak istorije Muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, zapravo doma u kom svaki traktor, vršalica, radna mašina, alat, automobil, televizor, zapravo svaki šraf ima svoju priču i svedoči o jednom delu istorije. 

Muzej se prostire na više od 3000 kvadratnih metara prostora, u njemu je pohranjeno 186 traktora, 9 parnih mašina, veliki broj motorcikala, automobila, radnih mašina, a posebno interesantno i ono što govori o velikoj ljubavi vlasnika ovog muzeja je činjenina da je 90% svega u voznom i ispravnom stanju, a i ono što nije je u postupku da se „oživi“. Svakog drugog vikenda u septembru u ovom muzeju se priređuje manifestacija „Zalazak u svitanju“. Tokom nje se prethodnih godina organizovalo vršenje žita kao i defile traktora dok je ove godine zbog trenutne situacije sve organizovano u manjem obimu ali ništa manje interesantnom. Posetioci su osim vođeni pričom kroz istoriju većine mašina mogli da na delu vide kako su neke od njih i radile, a upravo jedan deo manifestacije i atmosfere pokušali smo da prenesemo u video reportaži.

PerSu marketi

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh