I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Svadbarski kupus iz Guče, vicešampionska riblja čorba i mužljanski svinjski paprikaš na „ZrBizNet”-u (FOTO)

U okviru drugog dana Međunarodne privredne manifestacije „ZrBizNet“, održan je program „Petak posle posla“, u okviru kojeg su posetioci mogli da obiđu i razgledaju prvi Popodnevni market zanatskih proizvoda, ali i da uz muziku ansambla „Melemi“ i benda „In progress“, degustiraju raznovrsne gastronomske proizvode.

Mikan Radivojević iz Guče više od dvadeset godina sprema svadbarski kupus na tradicionalan način.

Fordomanija

-Za pripremu ovog domaćeg specijaliteta potrebni su kiseli kupus i više vrsta mešanog mesta – junećeg i svinjskog, suvog i svežeg. U kalup se ređaju red kupusa i red mesa sve do vrha, postepeno se dodaju isključivo začini i prelivi iz kuhinje naših domaćica, i jelo se kuva nekoliko sati na tihoj vatri. Sudeći prema dosadašnjem interesovanju, i Zrenjaninci su upoznati sa onim užicima, koje ovaj kulinarski specijalitet ume da pruži – rekao je za naš portal kuvar iz Guče.

Novosađanin Nikola Savić ponosno nosi zvanje vicešampiona u kuvanju riblje čorbe na teritoriji cele Vojvodine u 2018. godini.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Za pripremu riblje čorbe, kaže, potrebno je kilogram svežeg šarana.

-Recept, koji decenijama negujem je sledeći – 1,3 litara vode, 150 grama crnog luka, jedna kašika crvene paprike, pola decilitra kuvanog paradajza, soli i malo začina, a po potrebi i ljuta paprika. Riba se kuva na vreloj vatri najviše pola sata, nakon čega slede posluženje i zadovoljna lica gostiju – rekao je Savić.

Jožef Bajtai je dugogodišnji član mužljanskog Udruženja negovatelja starih običaja „REMUS“, unutar kojeg postoji i sekcija kuvara amatera.

Prema njegovim rečima, za tradicionalan mužljanski svinjski paprikaš potrebi su godine iskustva, adekvatnog znanja i malo više strpljenja.

-Crni luk, koji mora biti iseckan na sitne komadiće, treba da se prži na malo masnoće uz postepeno dodavanje vode i soli, kako bi ono pustilo dovoljno svoje tečnosti. Pre nego što ga položimo u posudu ili kotlić, svinjsko meso moramo najmanje dva puta oprati. Kada je meso već napola skuvano, dodajemo začine i krompir, a na kraju i tucanu crvenu papriku – objasnio je Bajtai.

Koviljski kuvar Đoka Varenika dugi niz godina bio je vlasnik „Čarde na kraju sveta“ u kojoj su se decenijama pripremali riblji paprikaši i čorbe za građane svih uzrasta za svačiji ukus. Čarda je, nažalost, srušena, ali tradicija kuvanja je opstala.

-Za pravu riblju čorbu nema velike tajne, a moja leži u velikom iskustvu, koju sam nasledio od svog oca. Svaki kuvar, koji stigne do „lestvice“ da učestvuje na takmičenjima, ima svoj način kuvanja. Moj je sledeći – kada upalim vatru, u kotlić stavim ribu, začine i sve potrebne sastojke. Strpljivo čekam da jelo krčka i posle otprilike 45 minuta, čorba je gotova. Za ukusnu riblju čorbu možemo upotrebiti više vrsta ribe, ali je najukusniji šaran – naglasio je Varenika.

Pored pomenutih gastronomskih užitaka, posetioci su mogli da probaju lovački i pivski gulaš, Melenački čobanac, ljute kobasice i još mnogo toga.

Održan prvi „Popodnevni market zanatskih proizvoda“ u Karađorđevom parku

Više desetina zanatlija iz Novog Sada, Zrenjanina i okolnih naselja, predstavilo je svoje radove na prvom „Popodnevnom marketu zanatskih proizvoda“, koji je održan pored Hale „Medison“ u Karađorđevom parku.

U lepom ambijentu veliki broj sugrađana mogao je – između ostalog – da pogleda i predmete od stakla, ručno tkane posteljine, da se upozna sa načinom izrade eko sapuna, unikatnih ukrasnih sveća, proizvodima od meda i ratluka, ali i da razgleda ostale kreativne suvenire, venčiće od cveća, drvene igračke, daske za sečenje i posluživanje jela…

PROGRAM „ZRBIZNET“-A ZA SUBOTU, 22. SEPTEMBAR:

10:00 – 12:00h – Dečija pijaca i zabavni program za decu
– Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanin
– plesni studio „Freedance”
– crtanje karikatura
– crtanje po licu
– modna revija sportske opreme za decu
– vredne nagrade za decu posetioce
– dodatna iznenađenja
10:00 – 12:00h – Promocija „Noći istraživača” – eksperimentalne radionice za decu
10:00 – 12:00h – Sajam zapošljavanja
12:00h – Izvlačenje brojeva dobitnika vrednih nagrada

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh