I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Grawe osiguranje
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Umetnici ovogodišnjeg susreta akvarelista pripremaju zanimljive radove

Umetnici , Vendel Vaštag, Aleksandar Zograf, Ana Nedeljković, Tijana Radenković, Selman Trtovac i Ljiljana Šunjevarić učesnici su ovogodišnjeg susreta akvarelista koji se 37. put organizuje u okviru Umetničke kolonije Ečka.

ecka-1

U koloniju se pozivaju umetnici koji se primarno ne bave akvarelom kao osnovnim medijem.

– Pozivamo umetnike koji nisu specijalizovani za određenu tehniku nego mogu da se izražavaju u različitim medijima. Ovogodišnjim umetnicima akvarel je stran, ali ako je neko umetnik on to nosi u sebi njemu medij izražavanje ne treba da predstavljaju problem. Ovogodišnji koncept „Idoli i ideali“  vođen je idejom  da će izložba biti postavljena  avgusta kada se održava i Olimpijada što me je navelo da razmišljam o idealima i idolima koji se postavljaju u našem društvu jer sportisti jesi česti idoli mladima kao i neki drugi ljudi koji ne treba to da budu a mislim da umetnici savršeno mogu da odgovore na to šta je to nama potrebno, rekla je kustoskinja savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov.

I-Taxi

ecka-2

Paviljon u sklopu ečanskog dvorca Kaštel i priroda koja ga okružuje bili su inspirativno mesto za rad umetnika.

Za umetnika Selmana Trtovac iz Beograda  koji je  drugi put u Umetničkoj kolonije Ečka ovo je veliki izazov i nada se da će imati prilike da napravi dobar rad koji će ostaviti zrenjaninskoj kolekciji.

ecka-4

–  Često svoje stripove radim tako što pronađem knjigu ili članak na buvljim pijacama što je i ovog puta slučaj. Pronašao sam knjigu 1936. godine koju je pisao  Milorad Divljak koja govori o Beogradu kao gradu koji se modernizavao i približavao se futurističkom idealu brzine. U radu kombinovao sam tuš i akvarel, rekao  je strip umetnik Aleksandar Zograf.

ecka-3

-Meni je najinteresatnija priroda koja nas okružuje i mislim da ću napraviti malu kolekciju biljaka iz Ečke. Ovako nešto je veoma korisno u radu umetnika, rekla je umetnica Tijana Radenković.

-Ono što mi je posebno zabavno što je klasični doživlja akvarela asocira na nešto divno, nežno –  osobu koja sedi pord reke i slika zalazak sunca a ja sam cinična i iročna i pretežno se bavim društveno angažovanim i političkim temama biće mi interesantno ta tako jednu nežnu tehniku spojim sa surovijim teama a obzirom da je ovde sve lepo i divno tema neće biti preterano surova izjavila je vizuelna umetnica Nedeljković.

ecka-5

– Ovo je izuzeno zanimljiva tema, sa performativne  tačke gledišta kao odnos savremenog idola ili savremenog odnosa među društvom, kao i ta moguća projekcija koja vrlo lako može učiniti čoveka da se oseća vrlo loše.

Danas kada  pričate o idolima, idealima i uzorima gde su generalno se svodi na materijalnost i na neku vrstu fizičkog izgleda ideal možete vrlo lako dostići i uzeti  ali dok su one druge neopipljive materije nedostižne, ja bi se skoncentrisao na neke stvari koje su neopipljive i nedostižne, rekao je Vendel Vaštag.

Vizuelna umetnica, profesor slikanja na fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Ljiljana Šunjevarić  pohvaila je Umetničku koloniju Ečka kao jednu od najeminetnjih u Srbiji kao i da je jedna od retkih gde su kustoskinje vredne i naprave koncept i kroz temu vode umetnika i olakšaju mu put kroz određeni medij.

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci galerije, biće otvorena u ponedeljak 1. avgusta u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u 20 časova.

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh