I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Sunčani časovnici Zrenjanina

Picture 4830

Sunčani časovnici predstavljaju najstarije časovnike na svetu. Poznati su još iz  Egipta, a koristili su ih i Antički Grci, Kinezi, Rimljani. Sunčani sat sa pokazivačem (gnomon) opisan je u Starom Zavetu. Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji ima sunčanike. U Vojvodini ih ima samo nekoliko.

Profesor geografije Siniša Poturica,  koji je sa profesorom Karlom Jeneom i doktorom Milutinom Tadićem, ekspertom za tu oblast,  svojevremeno bio inicijator da se  jedan takav, unikatan sunčanik postavi i na fasadu OŠ “ Sonja Marinković “ u Zrenjaninu, pojašnjava zašto su sunčanici specifični.

– Svaki sat je priča za sebe i isključivo pokazuje tačno lokalno vreme. Jedna šipka predstavlja imitaciju nebeske osovine oko koje se rotira naša planeta, a u danu kada na severnoj hemisferi počinje zima, sunčevi zraci padaju pod sve većim uglom – kaže Poturica.

PerSu marketi

Drugi  sunčanik nalazi se na fasadi ekonomske škole i postoji dobra volja konstruktora da se oni postave na još nekim lokacijama što bi moglo biti i turistička atrakcija, ali je neophodno obezbediti  saglasnost i podršku lokalne vlasti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh