I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Sudbine starih stabala u našem gradu

U monografiji „Petrovgrad“ autora Aleksandra M. Stanojlovića, između više desetina fotografija i vrednih podataka o našem gradu pisanih 1938. godine, nalazi se i fotografija starog drveta bresta.

Ovo drvo koje danas nije „živo“, predstavlja spomenik prirode pod zaštitom države.

PerSu marketi

 

Brest se nalazi u porti Vavedenjskog hrama na Gradnulici. Ono je kao i većina sličnih velikih i razgranatih gorostasa imalo tu nesreću da je bilo meta gromova. Kako pojedini svedoci navode, 70-tih godina prošlog veka jedna takva vremenska nepogoda došla mu je „glave“. Nakon udara groma krošnja je izgorela, a stablo koje je i danas u porti zaštićeno je trščanim krovom kako ne bi dalje propadalo. Kako podaci na fotografiji govore da je pre skoro 80 godina ovo drvo imalo obim od 494 cm, hteli smo da proverimo koliko taj obim iznosi danas.

Naši mali pomagači sa Gradnulice

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Uz malu pomoć dečaka sa Gradnulic,e ustanovili smo da danas obim drveta  iznosi 485 cm. Obzirom da brest ne raste već 40 godina, ne čudi da mu zub vremena polako oduzima i masu i veličinu.

 

Topola na stadionu FK Borac kod mosta u Principovoj imala je sličnu sudbinu. Zasađena je 1954. godine, a oluja ju je srušila 1998. Nakon toga, rukovodstvo kluba bukvalno joj je obezbedilo „krov nad glavom“.

 

Kod banatskog sela Kumane, uz obalu Tise i danas stoji hrast star 400 godina, visok 40 metara, sa velikom krošnjom i stablom obima 7,3 metra.

 

foto izvor: stari hrast na tisi

I on je, zbog takvih dimenzija bio „laka“ meta gromova, a udar od pre 12 godina ostavio mu je fatalne posledice zbog čega su državne institucije uz zalaganje Ekološkog društva „Stari hrast“ odlučile da mu ugrade čak i  gromobran.

(Izvor podataka za poslednji pasus:  lepaisrecna.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh