I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sudbina mosta na suvom i dalje nepoznata – nema naznaka o njegovom uklanjanju

Viseći most između dva gradska jezera, zbog svoje neobične sudbine opisan je u brojnim knjigama, zabeležen je u raznim emisijama, i u većini slučajeva nosi naziv „most na suvom“. Iako nije u reprezentativnom stanju, prolaz pored i ispod njega nije zabranjen.

Mnogi ga smatraju simbolom Zrenjanina, pozivajući se na činjenicu da jedini na svetu ne služi svojoj osnovnoj nameni. Mlađe generacije ne znaju da je nekada bio od velike koristi povezujući centar Zrenjanina sa naseljem Mala Amerika.

Most na suvom je izgrađen 1962. godine, ispod njega je nekada tekao rukavac Begeja, koji je zatrpan 1985. godine. Gradske vlasti su tada odlučile da od rukavca naprave tri jezera. Nasip između dva jezera izgrađen je tačno na mestu mosta. Tako je 23 godine posle izgradnje, most izgubio svoju namenu.

PerSu marketi

Iako su kružile mnoge priče o potencijalnim rešenjima, počev od njegovog izmeštanja pa sve do rušenja, ni danas se ne zna kakva će mu biti sudbina. Jedino je sigurno – most je i dalje ucrtan u urbanističkom planu naselja Mala Amerika.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Most na suvom je obuhvaćen planom generalne regulacije naselja Mala Amerika. Određena je površina javne namene za taj prostor, a za nju je isplanirano da se radi urbanistički projekat, kojim bi se precizno definisila planirana namera, i pronašlo najbolje rešenje. Sam urbanistički projekat podrazumeva sprovođenje određene procedure, propisane zakonom i pravilnikom. Kada se uradi, upućuje se na javni uvid, objavljuje se, i postaje dostupan na uvid svima. Moguće je uložiti primedbe, a nakon toga podleže proceni stručne komisija za planove. Most je zatvoren za upotrebu, prema saznanjima građana iz nebezbednih razloga, zbog pitanja stabilnosti. Postojali su razni predlozi rešavanja njegove namene, i baš iz tih razloga je odlučeno da se uradi urbanistički plan, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za objekat, kaže načelnica Odeljenja za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin, Ljiljana Pecelj Luburić.

U okviru plana generalne regulacije naselja „Mala Amerika“ u Zrenjaninu, pod pasusom „Urbanistička celina 4“, za most na suvom navedeno je sledeće:
„Između jezera 2 i jezera 3, nalazi se most na suvom – površina javne namene, za koju se planira izrada Urbanističkog projekta, kojim će se precizno definisati planirane namene, i pronaći najbolje rešenje za most na suvom (uklanjanje mosta, konzervacija ili revitalizacija)“

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh