I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Studenti na stručnoj praksi u javnim preduzećima

Studenti Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin ubuduće će imati mogućnost da stručnu praksu realizuju u zrenjaninskim javnim preduzećima i institucijama.

Ovaj program je rezultat saradnje Tehničkog fakulteta i grada Zrenjanina, a detalje su danas izneli dekan fakulteta dr Dragica Radosav, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i načelnik Odeljenja za informacione tehnologije Dušan Šijan.

Predstavljanju ovog programa koji je ozvaničen nedavno potpisanim Protokolom između grada i fakulteta, prisustvovali su predstavnici javnih preduzeća kako bi se upoznali sa procedurom obavljanja buduće stručne prakse.

PerSu marketi

-Pored informatičara u ovaj program mogu da se uključe i drugi studenti, sa svih naših smerova. Govorimo o studentima treće, četvrte godine i master studenti. Pored toga što će provoditi određeni propisani zakonski period, oni mogu da provedu i više vremena na stručnoj praksi, u cilju izrade svojih seminarskih radova, koji moraju biti gotovo, aplikativno rešenje za upotrebu. Mi ćemo po svim stručnim predmetima isplanirati spisak tema i studenata koji mogu da odgovore tim zadacima. To će biti isfiltrirani, kvalitetnih studenti. Mislim da je ovo jedan od odličnih primera kako treba realizovati dualno obrazovanje u našoj zemlji, istakla je dr Radosav.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Studenti su već sada zainteresovani, te će u toku ovog semestra posetiti institucije i preduzeća. Tom prilikom oni će izvršiti analizu stanja i da pristupe projektovanju i izradi softvera.

GRAD DAJE PODRŠKU DUALNOM OBRAZOVANJU

– Grad Zrenjanin ovim programom želi da pruži svoj doprinos dualnom obrazovanju. Cilj je da studenti koji pohađaju stručnu praksu dobiju kvalitetno znanje ali i da svoja znanja i ideje pretoče u aplikacije koje će biti od velikog značaja i pomoći svim našim sugrađanima. Dugi niz godina prakse su se obavljale tako što su studenti samo posećivali firme, upoznavali su se sa radom, procesima, ali nisu nikada do sada davali svoj doprinos. Sada to menjamo, imamo specifične projektne zadatke, uključili smo javna preduzeća. Studenti će rešavati konkretne probleme na osnovu znanja stečenog na fakultetu. Nakon ove prakse ostaće konkretni rezultati u vidu aplikacija i rešenih problema, istakao je Duško Radišić.

Trenutna situacija pokazuje da ima više projektnih zadataka od prijavljenih studenata, ali predstavnici fakulteta i grada kažu da su svi studenti dobrodošli, te da očekuju da njihove prijave.

Milica Knežević, studentkinja smera softversko inženjerstvo, jedna je od prijavljenih.

-Iako sam tek druga godina, mislim da je dobra prilika da naučim nešto novo i da primenim stečeno znanje. Mislim da će mi ovakav projekat značiti u budućnosti i za zaposlenje, rekla je ova studentkinja.

Foto: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh