I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Drugi pišu

Strujni udar u aprilu – računi za struju veći za 500 dinara?

Struja će od 1. aprila poskupeti za 15 odsto. Jedan deo od povećane cene ići će Elektroprivredi, a drugi deo u budžet, kroz novouvedenu akcizu na struju.

struja

Za domaćinstva sa prosečnom potrošnjom koja se ne greju na struju to znači da će račun biti veći za oko 500 dinara. Na to se obavezala Vlada Srbije memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici, jednim od dokumenata koji prate upravo dogovoren trogodišnji sporazum MMF sa Srbijom.

– Namera nam je da uvedemo akcizu na struju kako bi se uticalo na smanjenje njene neracionalne potrošnje. Električna energija bi trebalo da poskupi od 1. aprila ove godine. U tom procentu povećanja cena bili bi sadržani i poskupljenje kilovata koje isporučuje EPS, ali i novi namet koji bi išao direktno u budžet – kaže se u objašnjenju Vlade dostavljenom MMF-u.

I Taxi Zrenjanin

Kako piše u juče objavljenom dokumentu, naredno poskupljenje struje moglo bi se desiti u aprilu sledeće godine. Vlada je navela i da će podržati EPS u pripremi plana za finansijsku konsolidaciju. Taj plan će Vlada usvojiti do kraja marta i „podržati EPS da zatraži povećanje regulisane cene struje za krajne korisnike“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kako „Blic“ saznaje, prva varijanta bila je da u najavljenom povećanju 10 odsto ide EPS, a pet odsto bude akciza. Taj predlog je, međutim, odbijen. Prema aktuelnom planu, EPS će dobiti osam odsto, a država kroz akcize sedam odsto.

Moguće je primeniti i fiksni iznos akcize po kilovatu, kako je to uobičajeno u EU. Za zemlje EU prosek je 0,5 evrocenti za privredu i čak jedan evro po kilovatu za građane. Konačno rešenje Vlada Srbije će utvrditi ovog vikenda.

Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9 odsto za domaćinstva, a 12,8 odsto za privredu. Nakon tog poskupljenja, prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva bez PDV iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

Izvor: Blic.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh