I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Struja poskupljuje od decembra, računi u januaru veći za 100 do 110 dinara

Električna energija će od 1. decembra 2019. za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto jer je Agencija za energetiku dala saglasnost, a to znači da će računi biti veći za iznos od 100 do 110 dinara.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji stižu u januaru.

Antić je dodao i  da duže od dve godine cena struje nije menjana.

„Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu“, naglasio je ministar energetike.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

„I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji“, rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati. Prema njegovim rečima nistruja za industriju neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da „ima scenario za svaku od situacija“.

 

izvor: rts.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh