I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Štrajk upozorenja u nekoliko zrenjaninskih škola – časovi 30 minuta

Trideset jedna od ukupno trideset četiri škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, stupiće sutra u štrajk upozorenja.

Reč je o školama na teritoriji Zrenjanina, Novog Bečeja, Kovačice, Žitišta i Opova u kojima će časovi biti skraćeni sa 45 na 30 minuta. U Zrenjaninu časovi će biti skraćeni u osnovnim školama „Petar Petrović Njegoš“, „Jovan Cvijić“, „Sonja Marinković“, „Servo Mihalj“, Poljoprivredna škola, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“, Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“, Zrenjaninska gimnazija..

Predsednik Unije, Zvonimir Jović kaže da je štrajk uredno najavljen, u skladu sa zakonom.

I Taxi Zrenjanin

-Prošlo je tačno dve godine od kada smo imali velki protest, nakon kojeg je potpisan Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti. Nažalost, druga strana potpisnika tog sporazuma, Vlada Srbije se ne pridržava obaveza koje je preuzela. Štrajk se održava kako bi se državi ukazalo da su nešto preuzeli i da to treba da ispune. Obavezali su se da će dati pomoć prosvetnim radnicima, i dali su 7000 dinara, mada u Sporazumu piše „do visine jedne plate“. Ako nisu dali godišnje nagrade, takođe definisane, znači da je problem do njih. Rekli su nam: „ne možemo da vam damo godišnju nagradu jer je to zabranjeno Zakonom o budžetu“. Oni su tu nagradu nama obećali u trenutku kad je zakon bio drugačiji, dakle svesno smo prevareni. Nažalost, način da se izborimo za svoja prava i ono što nam je obećano, jeste štrajk upozorenja, istiće Jović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

NAKON ŠTRAJKA UPOZORENJA MOGUĆI I RADIKALNIJI POTEZI

Ukoliko ne bude reakcija na sutrašnji štrajk upozorenja, Jović kaže da će sve teći u pravcu radikalnijih poteza.

– Nećemo stati, verovatno ćemo ići u potpunu obustavu. Koliko će to trajati zaista ne znam, ali smatram da država mora da ispuni ono na šta se obavezala. Ovo nije politički štrajk, nikad se nismo bavili politikom, samo tražimo da se poboljša naš materijalni položaj. Tim Sporazumom smo predvideli i da se donese Zakon o platnim razredima koji je donet, ali sa kašnjenjem. Međutim nije ispunjena ona glavna reč „da će se poboljšati materijalni položaj prosvetnih radnika“.

Drugi sindikati prosvete nisu se priključili ovom štrajku upozorenja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh