I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Sindikati obrazovanja najavili štrajk zbog smanjenja plata

Reprezentativni sindikati obrazovanja zatražili su od Vlade Srbije da prosveta bude izuzeta od planiranog smanjivanja plata u javnom sektoru i za ponedeljak, 19. maj, najavili štrajk upozorenja.

466578_sindkati-obrazovanje01fonetfoto-zoran-mrdja_f

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da će se štrajk upozorenja odvijati tako što neće biti održan prvi čas u prvoj i u drugoj smeni.

Pavlović je istakao da se računa da će u štrajku upozorenja učestvovati oko 80 odsto zaposlenih prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji koji su članovi četiri reprezentativna sindikata, ali da očekuje da će se prikljčiti i članovi manjih sindikata.

PerSu marketi

– Situacija je jako loša. Ono što vlada planira za zaposlene u obrazovanju je jako loše – ocenio je Pavlović i istakao da će se sindikati obrazovanja boriti svom snagom da budu izuzeti od najavljenog smanjivanja plata u javnom sektoru od 10 odsto.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dogovor o zajedničkom štrajku upozorenja juče su postigli Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Pavlović je istakao da bi eventualno smanjenje plata u obrazovanju dovelo do minimalnih ušteda, ali bi dovelo da uništavanja obrazovanja. On je dodao da bi prosečna plata nastavnika pala na 38.700 dinara, a još 5.000 ljudi bi spalo na minimalac, pored postojećih 15.000.

Prema podacima sindikata koji su podeljeni novinarima, u obrazovanju Srbije, koje se finansira iz republičkog budžeta, radi oko 125.000 zaposlenih.

Izvor : Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh