I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Storytelling u Muzeju: Avarski ratnici u Banatu

Na drugoj radionici u okviru projekta Storytelling u Muzeju, održanoj 13. juna u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, bibliotekar Vlada Tot i arheolog Aleksandar Šalomon predstavili su deci period avarskih pohoda po Panonskoj niziji, na prelazu iz 6. u 7. vek, kada su Avari, zajedno sa slovenskim plemenima, osvajali Sirmijum, Singidunum, Carigrad i ostale drevne gradove.

Istorijske činjenice o svakodnevnom životu Slovena i Avara, bitkama i osvajanjima vođenim na ovim prostorima u tom periodu, o čamcima koje su Sloveni koristili da se kreću po banatskim močvarama i rekama, čudesnim monoksilima, o avarskim specijalnim lukovima za strele i njihovim ratnim konjima, o avarskom vođi, kaganu Bajanu i njihovim nomadskim šatorima, ringovima, o bici kod Titela i osvajanju Carigrada, i još mnoge druge činjenice deca su bez problema usvojila jer su predstavljene kroz zanimljivu i napetu priču o dva prijatelja, avrskom i slovenskom ratniku, koji zajedno polaze u pohod.

Fordomanija

Deca su uz eksponat, kostura pronađenog na arheološkom lokalitetu kod Aradca, za koga se pretpostavlja da je avarski ili slovenski ratnik, slušala o avanturama ova dva junaka i neprilikama u koje su upadali tokom svojih pohoda. Priči je prethodilo upoznavanje dece sa zanimanjem arheologa, zatim su „iskopavali“ kostura avarskog ratnika, a na kraju radionice ukrašavali su avarske mačeve i crtali zanimljivosti iz priče koju su čuli.

Sledeća radionica u okviru projekta Storytelling u Muzeju, biće održana u septembru, i baviće se starom bečkerečkom tvrđavom. Bibliotekari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ već smišljaju nove, uzbudljive priče sa kustosima Narodnog muzeja Zrenjanina. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

  • Divider

  • Divider
Na vrh