I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Priče o svadbenim običajima i životu Nadežde Petrović na prvoj „Storytelling“ radionici u Muzeju

Narodni muzej Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ započeli su realizaciju projekta „Storytelling u Muzeju” koji podrazumeva deset radionica za decu osnovnoškolskog uzrasta. Cilj ovog projekta je upoznavanje dece sa zanimljivostima iz lokalne istorije i tradicije, na jedan nov način, kroz interaktivnu radioničarsku formu i kroz formu usmenog pripovedanja (storytelling) iz vizure intimne priče, na licu mesta, pred odabranim muzejskim eksponatom.

Projekat je podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja.


Saradnici na projektu, bibliotekari, na odabranu temu, a u vezi sa izabranim eksponatom, smišljaju i pripovedaju priču, sa svim elementima usmenog pripovedanja, približavajući na taj način deci lokalnu i srpsku tradiciju. Uz priču se koriste i razni rekviziti koji deci dodatno dočaravaju odabrani deo istorije. Deca na taj način ne slušaju pasivno o tradiciji i istoriji već, u ambijentu Muzeja, pored eksponata iz konkretnog perioda, kroz upečatljivo pripovedanje bibliotekara i kroz dodir sa rekvizitima, mogu da „dodirnu“ i osete odabrani deo naše istorije. Osim ovako oživljenog vremena o kome se pripoveda, bibliotekari deci predstavljaju i neke od značajnih ličnosti srpske istorije koje su svojim radom doprinele jasnijem ocrtavanju evropskih tokova u srpskoj kulturi i nauci.

Fordomanija

-Na prvoj radionici koju je održala Tanja Graovac iz Biblioteke, obrađena je tema udaje kroz motiv tradicionalne devojačke škrinje i devojačke opreme, kao i kroz obradu srpskih svadbenih obreda i običaja, slovenske, odnosno srpske mitologije i mitskih bića. O svemu tome pripovedano je kroz formu autorske bajke sa svim tradicionalnim elementima srpske narodne bajke. Radionica je imala za temu i život Nadežde Petrović, i kroz priču o njoj bilo je reči o značaju žena u srpskoj kulturi. Na taj način deci su približeni i motivi srpskih tradicionalnih običaja i važnost rodne ravnopravnosti. Radionica je realizovana u delu etnološke postavke Muzeja u kojem su izloženi enterijeri soba seoskih kuća sa kraja XIX i početka XX veka. Deci je pripovedano pored devojačke škrinje, a priču o slikarstvu i značaju Nadežde Petrović deca su slušala u „ženskoj sobi“ postavke Likovne zbirke, okružena delima četiri lokalne umetnice o kojima je govorila Nevena Dujin Grković, kustos pedagog Muzeja, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Preostale radionice biće održane dva puta mesečno, a sledeća radionica, druga po redu, bavi se temom avarskih ratnika na našim prostorima.

Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh