I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

Uvoz austrijskih junica doprineo povećanju proizvodnje mleka

Na prošlogodišnjem konkursu Grada Zrenjanina za dodelu visokokvalitetnih junica simentalske rase,  među 42 stočara koji su ostvarili pravo na dodelu od jednog do tri grla je i Peter Čorba iz Mužlje.

On je ovim konkursom svoje stado obogatio sa dve junice, a time i značajno povećao proizvodnju.

-Zahvalan sam Gradu Zrenjaninu što je na ovakav način podržala nas stočare. Junice su opravdale očekivanja i obećanja da se radi o visokokvalitetnim grlima, pa je tako jedna startovala sa 22 litara mleka dnevno, a druga je i iznad svih mojih očekivanja startovala sa 29 litara, kaže Čorba. 

Trenutna dnevna proizvodnja mleka u ovom domaćinstvu je 256 litara mleka koje daju devet krava muzara. Čorba je dobitnik mnogih priznanja u oblasti stočarstva, višestruki je pobednik novosadskog Sajma poljoprivrede, kao i rekorder Vojvodine, a samo  u 2014. godini je imao prosek od 7.907 litara u proizvodnji mleka. Taj prosek sada iznosi preko 8500 litara. Domaćinstvo Petera Čorbe raspolaže sa ukupno 17 krava muzara, 5 steonih junica i 6 teladi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

-Ovaj potez lokalne samouprave je nadam se i podstrek svim stočarima da ozbiljnije porade u ovoj grani poljoprivrede koja je trenutno u krizi, rekao he danas ovaj stočar.

20160314_112548[1]

Podsetimo, prošlogodišnjim potpisivanjem ugovora o saradnji između Ministarstava poljoprivrede Srbije i Austrije, u našu zemlju su uvezene visokokvalitetne junice simentalske rase, a na teritoriji Grada Zrenjanina dodeljeno je njih 60 za ukupno 42 domaćinstva. Tim potezom nastojalo se da se poveća štalski prosek, oporavi stočni fond i poboljša genetika.

-Veoma je bitno da i kad ova visokokvalitetna grla stignu do stočara, imaju odgovarajuće uslove držanja i  kvalitetnu ishranu, jer samo tako do izražaja dolazi i njihov genetski potencijal, kaže za naš portal Branko Stepanov iz Poljoprivredne stručne službe.  Prilikom obilazaka 42 domaćinstva koja su dobila ove junice, uverili smo se da je proizvodnja mleka povećana i da ova mera uvoza kvalitetnih grla iz Austrije donosi rezultate, dodao je Stepanov.

20160314_111229[1]

-Novim konkursom, stočarima će uskoro biti podeljeno još 30 junica – rekao je prilikom posete ovom domaćinstvu gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. -Poljoprivreda je najperspektvnija delatnost na teritoriji našeg grada i zato pored ove pomoći stočarima nastojimo da raznim merama pomognemo i ratarskoj, pčelarskoj i drugim proizvodnjama, zaključio je on.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh