I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Stiže novi talas vrućine

Dalji porast temperature nagoveštava da će ovo leto biti ubeleženo kao najtoplije od kada postoje merenja. Početkom sedmice u pojedinim krajevima i do čak 44 stepena.

TEMPERATURE kao u Sahari u avgustu nastavljaju da prže Srbiju i nagoveštavaju da će ovo leto biti upisano kao najtoplije ikada! Topli talas u trajanju od pet uzastopnih dana sa temperaturom iznad 35 stepeni zadržaće se do 7. avgusta.

Prognoza kaže da će u petak biti sunčano i još toplije. Popodne, na planinama na jugozapadu Srbije moguća je ređa pojava lokalnih pljuskova i slab vetar promenljivog pravca. Minimalne temperature kretaće se od 15 do 22 stepena, a maksimalne od 33 do 36 Celzijusa.

Narednih dana sledi dalji porast temperature uz sunčano vreme. Biće veoma toplo za vikend, posebno u ponedeljak i utorak. Ređi lokalni pljuskovi su mogući popodne na planinama u jugozapadnim krajevima Srbije. U „Meteosu“ najavljuju da će velike vrućine trajati do srede.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Za vikend i početkom iduće sedmice temperature će biti iznad 35 stepeni, a u ponedeljak i utorak u centralnoj i južnoj Srbiji temperatura od 40 do 44 stepena – kaže Branko Sparavalo iz „Meteosa“. – Ovako visoke temperature će biti posledica transporta vrlo toplog vazduha afričkog porekla na naše područje. U utorak popodne, na severu zemlje lokalni pljuskovi i osveženje, a u sredu i na jugu manja vrućina, ali temperatura neće biti ispod 30 stepeni. Tek u drugoj polovini iduće sedmice ima izgleda za prijatnije vreme, a živa bi mogla da se spusti i ispod 30. podeljka, posebno na severu. Ipak, za poljoprivrednike nema dobrih vesti, jer će padavine biti ispod proseka.

Prema rečima meteorologa, prognoza za mesec avgust ukazuje da će ovo biti još jedan vrlo topao mesec sa srednjom temperaturom iznad proseka.

– Ako se to ostvari, imaćemo najtoplije leto ikada (jun-jul-avgust), jer je jun bio drugi najtopliji do sada, a jul najtopliji od kada postoje merenja – dodaje Sparavalo. – Do sada su najtoplija leta bila 2007. i 1946. sa prosečnom temperaturom od 24,5 stepeni za tri letnja meseca. Najviša temperatura ovog jula u Beogradu je bila 9. kada je izmereno 38 Celzijusa, a u Srbiji je najtoplije bilo u Ćupriji sa 41,5 koliko je zabeleženo 15. jula. Time nisu oboreni dnevni rekordi najviših temperatura koje drži 24. jul 2007. Tada je u Beogradu izmereno 43,6 stepeni, a u Smederevskoj Palanci čak – 44,9 stepeni.

Izvor: Večernje Novosti

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh