I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Statistika : Zrenjaninci imaju najnepovoljnije uslove za život

Zrenjanin pored Valjeva, Subotice, Sremske Mitrovice i Novog Sada, ima najnepovoljnije uslove za život, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku. Najbolji standard za život imaju Beograđani i Pančevci, pokazuje ista analiza kojom je bilo obuhvaćeno 15 gradova u Srbiji.

centar zrenjanina
Iako nam se po količini novca koja nam svakog meseca stiže na račun čini da je prosečna zarada porasla za 1.379 dinara, statistika pokazuje da je ona u stvari manja za 5,9 odsto u odnosu na prošlogodišnju.

Dok prosečna zarada pada, troškovi života porasli su za skoro 10 odsto, pa je ove godine za podmirivanje troškova potrošačke korpe potrebno skoro 7.000 dinara više nego prethodne. Da bi prosečan građanin Srbije platio sve račune i kupio sve namirnice iz potrošačke korpe, potrebno mu je 22.000 dinara više od prosečne zarade, koja iznosi 42.000 dinara, odnosno jedna i po plata.

analiza-blic-zavod-za-statistiku
I dok se srpski prosek u velikim gradovima potroši već početkom meseca, isti taj novac pravo je bogatstvo u manjim sredinama. Odnos troškova života i prosečne zarade u 15 gradova koje analizira RZZS pokazuje da se najteže živi u Valjevu, gde je građanima za podmirivanje osnovnih troškova potrebno skoro dve plate. Valjevčane u korak prate žitelji vojvođanskih gradova Subotice, Sremske Mitrovice i Zrenjanina, koji na troškove daju 1,7 plata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Vojvodina je posle dugo vremena ispod proseka Srbije po dohotku jer je privredna aktivnost opala. Iznad proseka je, pored Beograda i Beočin zbog cementare, iako je teritorijalno mali – objašnjava Miroslav Prokopijević, ekonomista Centra za slobodno tržište, dodajući da je širom teritorije Srbije kupovna moć jednog dinara različita.

 

Izvor : Blic.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh