I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Stara Pazova: Opština u Sremu koja spaja Betovena i Karađorđa

Stara Pazova smeštena je u Sremu. Između prestonice zemlje – Beograda, i glavnog grada Vojvodine – Novog Sada. Bogata je turističkim potencijalima kao što su prirodne lepote, kulturno-istorijski spomenici, brojne manifestacije… Posetioci Gradske bašte u Zrenjaninu su u okviru manifestacije Banatska bajka imali priliku da čuju kakve tajne čuva dvorac u Golubincima, gde se nalazi najstarija evangelistička crkva na Balkanu i šta sve može da se proba na Gastro festu u Staroj Pazovi.

Stara Pazova se nalazi između dva najveća grada u našoj zemlji.

PerSu marketi

“Naša opština ima odličan geografski položaj. Smešteni smo između Beograda i Novog Sada. U svom “ruzmarinskom”, a između “svinjskog” i “vinskog” Srema. Od centra Beograda do Stare Pazove ima 30-ak kilometara, ali jedan naš iskusni vodič turistima uvek kaže da je Stara Pazova udaljena od Beograda tek nekoliko kilometara. Evo recimo sada imamo dogovorenih 69 grupa američki turista i kada su je pitali koliko je Stara Pazova daleko od Beograda, ona im je odgovorila četiri kilometra. U principu to je istina, jer kada se pogleda da je Batajnica deo Beograda, onda je njena tvrdnja tačna. Od Batajnice do nas ima tačno četiri kilometra. Od Novog Sada smo udaljeni 45 kilometara“, kaže Milivoj Kovačev iz Turističke organizacije opštine Stara Pazova.

Milivoj Kovačev, Bogoljub Kandić i Jelena Josimović

Stara Pazova beleži porast broja turista

U ovoj opštini razvijen je takozvni tranzitni turizam.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Prošle godine smo u odnosu na 2016. godinu imali 17 posto više noćenja u Staroj Pazovi. Mi smo imali najviše stranih turista u celom Sremu. Uz to, među prvima smo što se tiče broja noćenja u čitavom Sremu”, objašnjava naš sagovornik.

“Što se tiče same turističke ponude, u prvom planu u letnjem periodu je reka Dunav, kao jedan turistički potencijal. Osim toga tu su i sportsko-rekreativni centri. Jedan od njih svrstan je među 15 najboljih kupališta u celoj Vojvodini. Naravno, tu su brojni kulturno-istorijski spomenici. Opština smo bogate istorije. Multikulturalnost je kod nas na visokom nivou, a imamo i domaću ukusnu hranu, kvalitetno piće, dobre tamburaše i još bolje čilaše. Kod nas su najatraktivniji konjički sportovi. U Surduku je poznata fijakerijda koja se održava već dve decenije”, dodaje Kovačev.

Od fijakerijada do manifestacije Gastro Srem

U Staroj Pazovi se održava značajan broj manifestacija koje promovišu kulturu i tradiciju Srema, ali i čitave Vojvodine.

“Imamo dosta manifestacija koje su vezane za festivale folklora. Jedan naš festival u Novoj Pazovi – Razigrana mladost, ušao je u grupu CIOFF-ovih festivala. Brojne su i likovne kolonije koje se održavaju više od 30 godina. Jako šarenolika ponuda različitih manifestacija za sve uzraste i za svačija interesovanja”, kažu u TO opštine Stara Pazova.

“Posebno smo ponosni na našu turističko-gastronomsku manifestaciju Gastro Srem, koja će ove godine biti održana 1. i 2. septembra. Ona je jedinstvena na ovom prostoru. Jeste da se održava tek treći put, ali ima nešto što je drugačije u odnosu na ostale manifestacije. Kuva se na licu mesta, pripremaju se tradicionalana jela i specijaliteti sa našeg i sa područja cele Vojvodine. Imaćemo brojne goste iz zemlje i inostranstva. Pre svega iz Bugarske, Turske, Grčke… Očekujemo bogat kulturno-umetnički program, a nastupiće i naša poznata pevačica Seka Aleksić koja živi na teritoriji naše opštine. Sve će biti u duhu Srema”, dodaje Kovačev.

U dvorcu Šlos u Golubincima boravili Betoven i Karađorđe

Jedna od većih atrakcija u opštini Stara Pazova nalazi se u naseljenom mestu Golubinci.

“Reč je o dvorcu Šlos koji datira iz 1767. godine. Priča se da je u njemu živela ljubavnica čuvenog kompozitora Ludviga van Betovena, kao i da je i sam Betoven dolazio u ovaj dvorac. Osim ove, postoji i priča koja je i potvrđena da je Karađorđe prilikom ratovanja jedno vreme boravio u dvorcu. U Golubincima se, takođe, nalaze i Kotobanja ambari koji su pod zaštitom države, kao deo narodnog graditeljstva. U opštini Stara Pazova se nalazi i najstarija crkva na Balkanu evangeličke veroispovesti. Takođe, najstarija crkva katoličke veroispovesti u Sremu nalazi se u Novim Banovcima. Nastala je pod pokroviteljstvom austrijske carice Marije Terezije. U samom centru Stare Pazove se nalaze dva značajna zdanja koja su delo porodice Petrović, veleposednika Nikole Petrovića… Svakako da vredi doći i posetiti Staru Pazovu”, objašnjava naš sagovornik.

Stara Pazova je jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji

Opština Stara Pazova ima oko 70.000 stanovnika, a sam grad oko 20.000.

“Broj stanovnika u Staroj Pazovi raste. Mi smo od 60-ih godina prošlog veka poznati po maloj privredi, tako da je kod nas jako razvijena industrija. U opštini Stara Pazova uređene su četiri industrijske zone na površini od 1.500 hektara sa kompletnom infrastrukturom. Prema podacima regionalne privredne komore Stara Pazova je danas najrazvijenija opština u Sremu, a jedna je od najuspešnijih opština u Srbiji po privlačenju investicija. Na teritoriji opštine Stara Pazova posluje oko 1.000 privatnih preduzeća i preko 3.000 preduzetničkih radnji. Ako posmatramo plate i one su u našoj opštini na zavidnom nivou. Imamo jako mali procenat nezaposlenih”, kaže Kovačev.

Povećavaju se smeštajni kapaciteti u Staroj Pazovi

Poslednjih godina proširuju se smeštajni kapaciteti.

“Sve se više otvaraju privatni apartmani, jer ljudi sami uviđaju da su Staroj Pazovi potrebni dodatni kreveti. Privatnih apartmana najviše ima u Podunavlju, jer je to deo koji je po prirodi nekako više usmeren na seoski turizam. Svakako da reka Dunav, kao prirodini potencijal, utiče na to. Stara Pazova može da se pohvali da je broj kreveta u prošloj godini u odnosu na 2016. porastao za 150 ležajeva. Sada ukupno imamo 500 registrovanih i kategorisanih ležajeva na teritoriji naše opštine. Turisti dosta dolaze iz Rusije, Bosne, Slovačke, Nemačke… Mi imamo i kuću fudbala koja je jako atraktivna, tako da dosta stranih turista i dosta reprezentacija dolazi na pripreme kod nas. Uslovi su tu jako kvalitetni. Turisti u proseku ostaju u Staroj Pazovi 3-4 dana”, objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o infrastrukturi, u Turističkoj organizaciji kažu da bi ona uvek mogla da bude bolja, ali da se iz godine u godinu sve više ulaže i u tu oblast.

“Zaista se svi uključuju u razvoj turizma. Od privrednika do lokalnog stanovništva i različitih udruženja. Ove godine smo imali potrebu da prikažemo sremsku svadbu koja je naišla na pozitivan odjek. U roku od nekoliko sati imali smo više od 20.000 pregleda tog videa. Brzo smo nekako ušli u savremeni način života i kada se ljudima prikaže tako nešto tradicionalno to im budi neke posebne emocije”, kaže Kovačev.

Manifestacija Banatska bajka uspešno završena i ovog leta

Tokom razgovora naš sagovornik nam je rekao da je u Zrenjaninu drugi put.

“Pre nekoliko godina sam bio kod vas sa kulturno-umetničkim društvom na smotri folklora. Grad mi se sviđa, jako lepo izgleda i u suštini mislim da je miran grad. Podseća me malo na Novi Sad što se tiče infrastrukte. Na žalost, nećemo biti gosti na vašim Danima piva jer su pripreme za našu manifestaciju Gastro Srem uveliko u toku, a tu ima jako puno posla. Misim da je manifestacija Banatska bajka jako dobra ideja i nadam se da ćemo u budućnosti na neki način kroz ovakve promocije promovisati ne samo svoje opštine i naše turističke potencijale, nego potencijale čitave Vojvodine”, zaključuje naš sagovornik.

Manifestacija Banatska bajka održana je u Gradskoj bašti ove godine drugi put i to uspešno, uprkos tome što su pojedini programi zbog lošeg vremena morali da budu otkazani. Organizatori najavljuju da će se naredne godine potruditi da program bude ako ne više, bar jednako interesantan kao i ovog leta.

Deo fotografija preuzet sa sajta Turističke organizacije Stara Pazova

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh