I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Šta smo čitali u 2018: Zrenjanincima zanimljivi Murakami, Muso, Nesbe, Jergović…

Prethodna godina u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ bila je jedna od programski najzanimljivijih i najraznovrsnijih.

Održano je 185 programa, među kojima su radionice za decu i mlade, susreti Čitalačkog kluba za srednjoškolce i studente, Čitalačkog kluba za odrasle i Filozofskog kluba, književne večeri, programi posvećenih inkluziji, humanitarnom radu i aktivizmu, zatim izložbe, tribine, sajmovi knjiga i mnogih drugih aktivnosti.

Prema rečima bibliotekarke Gradske narodne biblioteke, Jelene Đorđević Perc, Zrenjaninci su i prošle godine bili veoma aktivni u čitanju, i iznajmljivali su veliki broj knjiga.

PerSu marketi

-Na Pozajmnom odeljenju naše biblioteke korisnici su najčešće tražili romane Harukija Murakamija, Miljenka Jergovića, Karla Uvea Knausgora, Gijoma Musoa i Ju Nesbea, kao i serijal „Sedam sestara“ Lusinde Rajli i tetralogiju Elene Ferante. Među traženijim autorima bili su Džejms Paterson, Nora Roberts i Toni Parsons – rekla je Đorđević Perc.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Uz obaveznu školsku lektiru, na Dečjem odeljenju čitale su se knjige Svena Nurdkvista o dogodovštinama mačka Findusa, sve knjige Nikolete Novak, Uroša Petrovića, serijal „Pet prijatelja – ostrvo avantura“, edicija „Male knjige o velikim ljudima“ izdavačke kuće Pčelica, a tinejdžeri su najčešće pozajmljivali serijal „Štreberka“ Holi Smel.

Tokom 2018. godine, pokrenuto je sedam novih projekata i programa koji podrazumevaju:

 • početak rada Čitalačkog kluba za odrasle i Filozofskog kluba;
 • objavljivanje šest zvučnih knjiga za slepu i slabovidu decu;
 • radionice programiranja uz Lego robota;
 • pokretanje bloga „Čitalačka značka“;
 • otvaranje Zvučnog kutka za slepa i slabovida lica;

 • adaptaciju Naučnog odeljenja sredstvima koje je obezbedio osnivač Humanitarnog fonda „Ljilja i Milka Mijatov“;
 • zajedničke radionice za decu, koje su realizovali Narodni muzej Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ pod nazivom „Storytelling u Muzeju”. Kroz ove radionice deca su na zanimljiv, interaktivan način, uz obilje muzejskih eksponata i dobro osmišljenu autorsku bajku, od kustosa Narodnog muzeja i bibliotekara gradske biblioteke učili o lokalnoj istoriji i upoznavali zanimljinosti vezane za tradiciju;

Među osamnaest knjiga koje je biblioteka prošle godine objavila, posebno mesto pripada knjizi za decu „Veliki lepi balon“ koja je objavljena povodom tradicionalne manifestacije „Pesnička štafeta“. Ova knjiga sadrži tekstove šest eminentnih stvaralaca za decu, a ilustrovalo ju je šest najpoznatijih ilustratora u našoj zemlji.

44.“Pesnička štafeta“, predvođena stvaraocima za decu i bibliotekarima zrenjaninske biblioteke, obišla je 60 škola Srednjobanatskog okruga i opštine Titel i okupila oko 10.000 mališana.

-Prvi put u Srbji, naša biblioteka bila je organizator Međunarodnog dana darivanja i razmene knjiga, a ustanovljeno je da će i u novoj godini biti mesto na kom će se odvijati Bazari polovnih udžbenika za osnovnu i srednju školu. Pored toga, otvorena su dva nova kutka van biblioteke, a organizovana su i brojna čitanja sa decom na otvorenom – istakla je bibliotekarka.

Poklon članske kartice biblioteke u 2018. godini dobilo je 1000 zrenjaninskih predškolaca i đaka-prvaka, a 1200 dece osnovnoškolskog uzrasta dobilo je počasno članstvo nakon učešća u radionicama o vršnjačkom i digitalnom nasilju.

U prethodnoj godini, zrenjaninska biblioteka je dobila novi logo i vizuelni identitet, idejno rešenje dizajnerke Danke Ječmenice.

Piše: Tivadar Borbelj

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh