I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Šta nam sprema država u 2014.?

Gubitak najmanje 30.000 radnih mesta u državnim preduzećima, zamrzavanje zapošljavanja do 2016. godine, mizeran rast penzija i plata u javnom sektoru, ali i skuplja hrana, novi otkazi i pad zarada kod privatnika samo su neki od razloga zašto će život u 2014. biti teži.

grad2

Udar na budžet građani će osetiti već 1. januara, kada će PDV na osnovne životne namirnice umesto osam biti 10 procenata. Po nekoliko dinara u proseku biće skuplja jaja, mleko, meso, žitarice, ulje, voda… Za prosečnu potrošačku korpu biće potrebno najmanje 450 dinara više.

Primanja iz budžeta istovremeno će rasti manje nego prethodnih godina i do 70 procenata. Budžetom za 2014. je predviđen rast od 0,5 odsto u aprilu i jedan procenat u oktobru. Penzioneru sa 24.000 dinara penzije to bi donelo povišicu od 360 dinara godišnje. Radnik u javnom preduzeću s platom od 50.000 dinara istovremeno bi dobio 750 dinara. Vlada se, međutim, i ovde ogradila, pa je u zakonu navela da su i ove povišice sigurne samo ako do jula ne donese drugačiji propis.

I Taxi Zrenjanin

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručuje da pred Srbijom nije nimalo lak period, ali obećava da bolji život treba očekivati krajem naredne godine. Ministar privrede Saša Radulović kaže da pravi boljitak treba očekivati 2015, dok ministar finansija Lazar Krstić ne krije da je budžet za 2014. tek uvod u ozbiljne mere štednje.

grad 1

Vlada za narednu godinu predviđa i zamrzavanje zapošljavanja u državnom sektoru. Istovremeno, ima šest meseci da reši sudbinu 600 posrnulih državnih preduzeća u kojima bi otkaz trebalo da dobije najmanje 30.000 ljudi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Anketa UPS pokazuje da 40 odsto poslodavaca ne planira zapošljavanje mladih u 2014. Poslodavci izbegavaju da zaposle starije od 50 godina.

Budžetom za 2014. Vlada je predvidela zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, ali je ostavila prostor za novih 74.000 radnih mesta. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je javni sektor sa 740.000 ljudi već pretrpan.

– To pokazuje računica po kojoj privatna preduzeća na dinar profita izdvajaju 1,5 dinara na zarade zaposlenih, a javna čak 14,5 dinara – rekao je Madžar.

Izvor : blic.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh