I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Sramota: Pronalazaču iz Zrenjanina ukradene vetrenjače

Šta sve može da snađe pronalazače na putu do realizacije vrednih patenata, pokazuje primer Milentija Mileta Ivkovića iz Zrenjanina.

Posle višegodišnjeg rada na konstruisanju jedinstvene vetrenjače, koja vuče vodu iz zemlje i proizvodi struju, i mnogih peripetija, stigao je do vrhunca u karijeri svakog inovatora – serijske izrade patenta. Ali, sada je ostao bez jedina dva prototipa – vetrenjače su „dobile krila“ zahvaljujući lopovima koji su provalili u Miletovu radionicu!

vet
Mile je potomak kolonista iz okoline Leskovca, a u Vojvodini je izučio nekoliko zanata i ostvario zavidnu profesionalnu karijeru majstora. Gde god je radio, iza sebe je ostavljao vredne inovacije, a svakako najznačajnije su one u petrovaradinskoj ciglani „Sloga“, fabrici keramike u Beloj Crkvi, „Agrosemenu“…

Ni penzionerski dani u Zrenjaninu ne protiču mu bez svakodnevnog „čeprkanja“ po radionici. Posebno se latio realizacije ideje korišćenja energije vetra. Želeo je da pomogne i komšijama vikendašima i salašarima da nekako dobiju struju. Posle nekoliko godina rada uspeo da konstruiše specijalnu vetrenjaču koja vuče vodu iz zemlje i proizvodi električnu energiju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Objašnjava da je radio bez ikakvog uzora i došao do najfunkcionalnijeg modela sa šest krila. Vetar duva u njih i pokreće glavni rotor, koji snagu prenosi na vodenu pumpu ili na generator. Vetrenjača je mobilna, lako prenosiva, može da se postavlja na svim mestima, bez betoniranja.

Pokušaj da krene sa serijskom proizvodnjom ništa nije bio lakši od izrade vetrenjače. Sa bratom je osnovao firmu, proizvod izlagao na sajmovima, dobio nagrade i zlatne medalje u Ženevi, na Tesla festu, u Rumuniji. Nedavno su se javili i investitori, a osim banaka i Razvojni fond Vojvodine spreman je da pomogne. Mile tvrdi da se vetrenjača može kombinovati s kolektorima za proizvodnju struje iz sunčeve toplote, što znači da radi i kad nema vetra.

Međutim, sve planove osujetili su lopovi koji su provalili u radionicu koja se nalazi na periferiji Zrenjanina. Odneli su sklopljene konstrukcije od dva prototipa vetrenjače, spremnih za izložbe i demonstraciju rada.

SAMO ŠTETA

Ne mogu da shvatim. Lopovi mogu da ih prodaju samo u staro gvožđe za nekoliko hiljada dinara. Za mene su neprocenjive – kaže Mile, a sreća je da je sačuvana projektna dokumentacija, pa realizacija serijske proizvodnje nije dovedena u pitanje.

Izvor i foto: novosti.rs/Sl.Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh