I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sportsko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin – jedinstvena riznica u Srbiji (FOTO)

Delegacija Sportskog saveza Beograda danas je bila gost Sportskog saveza Zrenjanina. Ovom prilikom potpisan je sporazum o saradnji. 

Tim dokumentom otvaraju se mogućnosti različitih oblika saradnje, zajedničkog učešća u sportskim projektima, razmeni iskustva, programima edukacije i slično.

– Ovaj sporazum podrazumeva više oblika međusobne saradnje dva sportska saveza, a među našim glavnim aktivnostima su upravo edukacije namenjene sportskim stručnjacima i sportskim radnicima, i iz ovog sporazuma proističe jedna vrlo konkretna beneficija za Sportski savez Zrenjanina i njegove članove, a to je besplatno učešće na svim našim edukacijama koje se organizuju najmanje jednom mesečno. Mogu da kažem da imamo najeminentnije predavače iz raznih oblasti, od medicine, sportskog prava, generalnog menadžmenta u sportu, širok je spektar tema kojim se bavimo i sve to nailazi na dobar odjek u sportskim krugovima. Otvorićemo vrata našim partnerima iz sporazuma i za međunarodnu saradnju, a očekujemo da i mi postanemo bogatiji za neka iskustva iz lokalnih i regionalnih sredina s kojima ćemo u narednom periodu potpisati slične sporazume – rekao je Tomašević.

U okviru posete domaćini su gostima predstavili neke od sportskih objekata i posebno sportsko odeljenje u Narodnom muzeju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Delegacije su obišle Gradski stadion sa novom atletskom stazom i reflektorima u izgradnji, kao i dve hale „Kristalnu“ i „Medison“.

Odeljenje sa više od 5300 sportskih trofeja, predmeta ili rekvizita

Posebno pažnju gosti su posvetili riznici sportskih trofeja, fotografija, dokumenata i drugih predmeta u odeljenju Narodnog muzeja koje su svedočanstvo duge i bogate sportske istorije našeg grada. Ovakvo odeljenje ili bilo šta slično prema dostupnim podacima ne poseduje još nijedan grad u Srbiji.

Zrenjanin ne nosi slučajno epitet „grada sporta“ jer je on duboko utkan u istoriju grada. Tome u prilog govori i činjenica da je organizovano bavljenje sportom, zvanično počelo još 1854. godine, organizovanjem škole plivanja mada postoje dokumenti koji sportske aktivnosti pominju i ranije. U Zrenjaninu čak 14 sportskih grana datira od pre više od 1 veka. 14 sportista je sa Olimpijskih medalja donelo u Zrenjanin 23 medalje. Broj Svetskih, Evropskih, Mediteranskih i drugih trofeja zahtevao bi jako dugačku listu.

Milan Bata Ercegan – velikan srpskog, jugoslovenskog rvanja, počasni predsednik FILA

– Zrenjaninski „olimpijci“ i sportisti uopšte imaju značajan doprinos u baštinjenju olimpijskih, sportskih vrednosti na ovim prostorima. U godini kada obeležavamo 160 godina od rođenja dr Ferenca Kemenjija bitno je da na ovaj i druge načine otrgnemo od zaborava sve sportiste, trenere, sudije, klubove ili radnike koji su doprineli razvoju zrenjaninskog sporta. Ništa manje važno nije i kontinuirano i progresivno ulaganje u razvoj sportske infrastrukture, sporta uopšte i da tako dočekamo i 24.  olimpijsku medalju – izjavio je Simo Salpura pomoćnik gradonačlnika Zrenjanina.

Dragan Tomašević – predsednik Sportskog saveza Beograda

– Zrenjanin kao istinski grad sporta može da se ponosi jednim ovakvim kutkom u Narodnom muzeju, a Beograd kao centar srpskog sporta trenutno baš i ne, budući da ovako nešto još nemamo, a sigurno kao prestonica zaslužujemo. Ovo je jedan od primera kako treba da se odužimo velikanima sporta koji su slavu grada, Srbije, Jugoslavije uopšte država koje su ovde postojale pronosili širom planete. Upravo tokom ove posete smo i preneli vašem generalnom sekretaru da ćemo pokrenuti inicijativu da i Beograd u skorijem periodu dobije ovakav jedan prostor posvećen istoriji sporta. To bi bio i logičan potez nakon izdavanja monografije posvećene bogradskom sportu koja je u završnoj fazi – rekao je Dragan Tomašević predsednik Sportskog saveza Beograda prilikom obilaska sportskog odeljenja Narodnong muzeja.

dr Ferenc Kemenji jedan od suosnivača modernog olimpijskog pokreta rođen je u Zrenjaninu pre 160 godina

Lajoš Engler – legendarni košarkaš koji je nažalost nedavno preminuo

Miroslava Najdanovski – plivačka reprezentativka

Veslačke legende veka – Milorad Stanulov i Zoran Pančić

Zrenjaninski osvajači olimpijskih medalja – ko će biti u „desnom donjem uglu“

Odbojkašice Maja Ognjenović i Jovana Brakočević Canzian

Deo prebogate sportske istorije grada u fotografijama

 

Boks mečeve nekada je u Medisonu pratilo po 5500 ljudi, a par stotina je ostajalo „kratkih rukava“ tj. ispred hale

Tenis u Zrenjaninu vuče korene iz 19. veka

Predstavnici kraljice sportova atletike – druga polovina 20. veka

  – Zrenjanin je bio takođe prvi u bivšoj državi SFRJ po posedovanju određenih objekata sportske infrastrukture. Primer je hala „Medison“ prva zatvorena sportska hala u Jugoslaviji. Isto tako, još u 19. veku u tadašnjem Velikom Bečkereku postojao je multifunkcionalni objekat „velodrom“, prvi je imao list posvećen sportu „Društvo i sport“ – istakao je kustos Siniša Onjin ovom prilikom.

Ženski veslački četverac na Begeju iz 1893. godine prvi je takav četverac u Evropi

Siniša Onjin- kustos

Bela Palfi, Branislav Simić, Milan Galić, Zvonko Vujin, Momir Rnić, Milorad Stanulov, Jovica Elezović, Dejan Bodiroga, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Maja Ognjenović, Jovana Brakočević, Slobodan Nikić, Ivana Španović i drugi svedoci sportske istorije

U sportskom odeljenju Narodnog muzeja izloženo je preko 5300 sportskih trofeja, rekvizita ili predmeta

Vukosava Đapić Atanacković, Zoran Bajin, Simo Salapura, Siniša Onjin, Velibor Mladenović sa predstavnicima Sportskog saveza Beograda

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh