I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Okolne opštine i grad Zrenjanin potpisali sporazum – rešenje problema otpadnih voda prioritet

Sporazum za izradu Regionalnog plana za upravljanje vodama i otpadnim vodama između Grada Zrenjanina i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja svečano je potpisan u sali Gradskog veća. Sporazum je potpisan u okviru projekta podrške gradovima i opštinama kroz unapređenje usluga u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i vodosnabdevanja, a aktivnosti se sprovode u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština.

– Želja nam je da donesemo plan kako bi na što bolji način rešili najveći problem životne sredine, a to je upravljanje otpadnim vodama i reginalno snabdevanje pijaćom vodom. Švedska vlada je uložila značajna sredstva za finansiranje ovog projekta i nadam se da ćemo u roku koji je predviđen, doneti kvalitetan plan za rešavanje ovih problema. Grad Zrenjanin želi da na što brži i efikasniji način reši problem otpadnih voda, koji je najveći problem našeg grada – izjavio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

On dodaje da je grad Zrenjanin prošle godine doneo odluku na skupštini da za rešavanje problema izgradnje centralnog prešistača otpadnih voda obezbedi sredstva putem javno-privatnog partnerstva, ali i da je lokalna samouprava u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

PerSu marketi

– Nadam se da ćemo sredstva putem javno-privatnog parnerstva ili donacijama Evropske unije brzo obezbediti i krenuti u realizaciju centralnog prečistača. Za nas je najbolje i najefikasnije rešenje ono koje će obezbediti da cena koju će građani plaćati za rešavanje ovog problema bude što niža, a da pritom budu ispoštovani svi standardi. Ovo je najveći problem zbog  zaštite životne sredine, ali i dobijanja sredstava za izmuljavanje Begeja jer dok se zagađenje ne zaustavi, grad neće moći da dobije sredstva za njegovu revitalizaciju – smatra Radišić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zamenik predsednika Opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, rekao je da osim suštinskih stvari nedostaju strateška i planska dokumenta i da potpisivanje ovakvog sporazuma zbog toga ima veliki značaj.

– Mi smo od Uprave za kapitalna ulaganja dobili 115 miliona dinara za početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, ali ostaje problem prečistača fekalnih voda, što će planski dokument značajno ubrzati.

Jana Pavlović iz Stalne konferencije gradova i opština kaže da su oni do sada obično preko nevladinih organizacija stupali u kontakt sa građanima, a novina kod ovog dokumenta jeste ta da uključivanje rodnog aspekta i pitanje ljudskih prava.

– Novina u izradi regionalnog plana jeste uključivanje građana – ne samo njihovo informisanje o aktivnostima lokalnih samouprava, već njihovo uključivanje u sam proces izrade tog dokumenta. Osobe koje ne mogu da dođu do određenih mesta i daju svoje mišljenje o tome šta žele i na koji način da reše problem otpadnih voda, u ovom procesu ćemo pitati za mišljenje, zaključila je Pavlović na kraju.

Ubrzo razrešenje problema fabrike vode u Zrenjaninu

– Smatramo da je rešavanje problema pijaće vode na samom kraju s obzirom da je fabrika izgrađena i dani su u pitanju kada će ona biti puštena u rad. To ne zavisi samo od grada Zrenjanina, nego i od Vlade Republike Srbije, rekao je Duško Radišić nakon potpisivanja sporazuma.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh