I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sporazum o saradnji Zrenjaninskog IKT klastera i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“

Predstavnici Zrenjaninskog IKT klastera i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ potpisali su danas sporazum koji definiše dalje delovanje oba subjekta na polju razvoja informacionih tehnologija u gradu i usavršavanju obrazovanja studenata, između ostalog u pravcu što bolje pripreme za kvalitetno uključivanje na tržište radne snage. Među ciljevima definisanim sporazumom naveden je i zajednički rad na razvojnim, razvojno-istraživačkim i inovacionim projektima, zatim zajedničko organizovanje radionica, skupova, promocija, edukacija izoblasti informacionih tehnologija, marketinga, savremenog poslovanja i preduzetništva.

Sporazum je, ispred Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, potpisala profesor dr Dragica Radosav, dekan, a ispred Zrenjaninskog IKT klastera, Biljana Manić Stojanov.

Biljana Manić Stojanov i Zdravko Stojanov (IKT klster) levo; prof dr Dragica Radosav i Dijana Karuović (Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“) desno

– Saradnja između klastre ia fakulteta je izuzetno značajna. IKT klaster u ovom gradu predstavlja jedan savremen oblik organizovanja, i organizovanog nastupa jedne zajednice. Klaster okuplja sve subjekte koji se aktivno bave informacionim tehnologijama i to je za nas veoma interesantno. U našem gradu je u protekle tri godine došlo do naglaog razvoja informacionih tehnologija, pa je tako uz Levi 9, došla i firma Vega IT, Consulteer se odlično razvio, a postoje i druge firme čiji su vlasnici naši bivši studenti. Ono što mi kao obrazovna institucija dobijamo od firmi okupljenih u klasteru, to je jedan fidbek, povratna informacija o onome šta se traži na tržištu, odnosno koja treba da imaju naši studenti i u domaćim i u stranim firmama. Dakle, oni znaju šta je to što je poteebno, a mi treba da se, kroz izmenu nastavnog programa i akreditaciju, još bolje prilagodimo i pripremimo studente da mogu odmah da počnu da rade, pojasnila je dekanka fakulteta. Ona je još kao prmer navela učešće studenata u stručnoj praksi u zrenjaninskim firmama za koje kaže da je dragoceno, jer osim praktičnog znanja koje stiču, studenti vrlo često tu nalaze i zaposlenje, dobijaju sigirne plate, ostaju u svom gradu, a ukoliko žele da se usavrše, dostupni su im treći i četvrti ciklus studija.

Fordomanija

Dragan Vidaković, predsednik skupštine Zrenjaninskog IKT klastera, kaže da su privrednici još pre desetak godina prepoznali fakulet kao okosnicu razvoja u našem gradu, kao i potencijal informacionih tehnologija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– IT sektor pruža šansu siromašnim zemljama i društvima, da nadomeste neke nedostatke ili ono za čim zaostaju u odnosu na razvijene zemlje. Mi smo objektivno siromašna zemlja i naš resurs su ljudi, te smo zato vrlo rano ukazali na značaj obrazovanja. Zato želimo da radimo sa fakultetom, da pomognemo da njegova vidljivost bude veća, da se još bolje afirmiše, da pokažemo mladima u našem gradu da našem fakultetu mogu da dobiju kvalitetno obrazovanje, i zahvaljujući tome, kasnije i kvalitetne poslove u IT struci, da ostanu da žive u svom gradu i nastave da razvijaju svoju karijeru. Posebno važno je to što mogu da iz Zrenjanina rade za ceo svet. Kada je reč o uticaju poslodavaca i privrede na formiranje studenata i njihovog znanja, mislim da tu imamo prostora još da radimo i da probamo da učinimo da nastavni programi budu još sadržajniji i kvalitetniji, a da rezultat bude svršeni student koji ima znanja i kvalifikacije, i koji je spreman da se što pre uključi na tržište rada. Posla na IT tržištu ima puno, samo je potrebno što bolje pripremiti kadrove, istakao je Vidaković.

Zrenjaninski IKT klaster je osnovan 27. decembra 2016. godine u Zrenjaninu sa misijom unapređenja IT sektora u Zrenjaninu kroz jačanje kapaciteta obrazovnih institucija, kako za formalno tako i za neformalno obrazovanje IT kadrova, promovisanje grada Zrenjanina kao povoljne lokacije za obrazovanje i život IT kadrova i stvaranje dobre klime za poslovanje IT kompanija u Zrenjaninu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh