I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Spomen soba u zrenjaninskoj kasarni – dokumenti burne prošlosti

Prigodnim kulturno – umetničkim programom i svečanim uručenjem nagrada i unapređenja u kasarni Narodni heroj Svetozar Marković – Toza u Zrenjaninu obeležen je Dan Grada i Dan Komande za razvoj Banatske brigade.

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jevresije Radivojević, predsednik skupštine Grada Oliver Mitrović, predstavnici Srednje banatskog okruga, Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve i drugi mnogobrojni gosti iz javnog i privrednog života. Čestitke povodom ovog dana uputili su između ostalih i  načelnik generalštaba VS general Ljubiša Diković i  komandant Komande za obuku general potpukovnik Đokica Petrović.

–  Ističući mnogobrojne aktivnosti i zadatke izvršene u prethodnom periodu komandant za razvoj Banatske brigade pukovnik Živica Ognjanov rekao je da je tako  dat doprinos sveukupnom unapređenju operativnih sposobnosti teritorijalnih snaga Vojske Srbije. Sistem komandovanja i organizacija života i rada koji svakodnevno održavamo i unapređujemo  karakterišu disciplina, odgovornost, efikasnost, briga za život i zdravlje ljudi. Naša vrednost je ljudski potencijal, briga za ljude je naš imperativ. Postignuti rezultati su dokaz našeg opredelenja i jedinstva, homogenosti i visoke patriotske svesti naših pripadnika. Na ovaj način vraćamo dug otadžbini i potvrđujemo da smo sigurna činilac mira i stabilnosti i faktor odvraćanja od svih oblika ugrožavanja bezbednosti naše domovine – rekao pukovnik  Ognjanov tokom ove svečanosti ujedno se zahvaljujući lokalnoj samoupravi kao i celokupnom stanovništvu na nesebičnoj podršci i saradnji u radu kada za to ima potrebe.

I Taxi Zrenjanin

komandant za razvoj Banatske brigade pukovnik Živica Ognjanov

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Čestitajući Dan komande za razvoj Banatske brigade kao i Dan Grada predsednik skupštine Oliver Mitrović podsetio je na veliki datum od pre 99 godina kada je došlo do istorijske smene vlasti i država na ovim prostorima.  – Posebno ističemo učešće naših sugrađana u ovim velikim događajima kao što su dr Slavko Županski i dr Emil Gavrilo. Sećamo se i  svih srpskih dobrovoljaca koji su nakon  Velikog rata ponovo umarširali u svoj grad predvođeni vojvodom Petrom Bojovićem i brigadirom Dragutinom Ristićem. Ta slavna istorija nas čini obaveznima da uradimo sve što je u napoj moći da budemo i dalje dobro mesto za život. Ističem odličnu saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije i komande Banatske brigade. Potvrda za to je što građani Zrenjanina  vojnike smatraju svojim sugrađanima – istakao je Mitrović.

 

Brigadni general Jevresije Radosavljević čestita nagrađenim, pohvaljenim i unapređenim vojnicima i civilnim licima na službi u VS

Istorijat zrenjaninske kasarne u spomen sobi

Povodom skorašnje 160. godišnjice od izgradnje kompleksa u kom se danas nalazi kasarna svečano je otvorena i spomen soba. Ona je nastala zajedničkim zalaganjem komande za razvoj Banatske brigade i Istorijskog arhiva Zrenjanin. Izložbenom postavkom za sada je obuhvaćen period od izgradnje najpre zgrade bolnice, a nedugo zatim i kompleksa koji će postati kasarna pa do završetka Drugog svetskog rata. Autor  postavke Filip Krčmar sve goste je ukratko proveo kroz istorijat kasarne koji počinje izgradnjom objekta „Carević Rudolph“ 1859. godine tada kao bolnice, a od 1867.  prenamenjenog u kasarnu.

Do proširenja kapaciteta kasarne dolazi u periodu od 1890 – 1892 i tada ona poprima izgled koji uz neznatne promene ima i danas. Sve do 1918. godine u kasarni je smešten deo 29. Carskog pešadijskog puka.

U periodu između dva svetska rata kasarna nosi ime Kralja Petra i u njoj je smešten 27. pešadijski puk. U najmračnijem periodu istorije za vreme nemačke okupacije nosi ime diktatora Adolfa Hitlera.

Nakon Drugog svetskog rata kasarna nosi današnje ime Narodnog heroja Svetozara Markovića Toze.

Svečano obležavanje Dana Komande za razvoj Banatske brigade i Dana Grada okončano je smotrom taktičko borbenih sredstava na poligonu kasarne.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh