I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Spisak škola koje će od 1. septembra raditi samo u jednoj smeni

Od prvog septembra đaci u sedam škola u srednjem Banatu ići će samo prepodne u školu. Reč je o pilot projektu koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete. Ovim pilot projektom obuhvaćene su 204 škole u Srbiji. Cilj pilot projekta je pružanje dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika kroz različite modele obogaćenog rada u jednoj smeni u osnovnoj školi. Šta podrazumeva rad škola u jednoj smeni i kako će se to odraziti na đake, roditelje i zaposlene u tim školama proveravali smo u Školskoj upravi za Zrenjanin.

Đaci iz 26 škola na teritoriji Školske uprave Zrenjanin, u celom Banatu, u školskoj 2019/2020. godini ići će u školu samo u jednoj smeni. Kada je reč o Srednjobanatskom okruku u ovaj pilot projekat Ministarstva prosvete uključeno je sedam škola. I to osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Kleka, „Mladost“ iz Tomaševca, „Uroš Predić“ iz Orlovata, „Slavko Rodić“ iz Lazareva i „Sonja Marinković“ iz Zrenjanina. Takođe, tu su i osnovne škole „Stevan Aleksić“ iz Jaše Tomića, opštna Sečanj, kao i „4. oktobar“ iz Vojvoda Stepe, opština Nova Crnja.

„Kriterijumi za izbor škola su bili: jednosmenski rad u objektu (matičnom ili izdvojenom), motivisanost kolektiva, spremnost direktora, adekvatni prostorni uslovi, poželjna oprema i procena da postoji mogućnost podrške JLS u obezbeđivanju obroka za učenike i/ili opreme, adaptacije i uslova za rad. Radna grupa koju je imenovao ministar pripremila je polazni predlog sa ukupno 48 aktivnosti koje bi mogle da se realizuju sa učenicima. Tu su uključene razredna i predmetna nastava. Moguće su i heterogene grupe učenika više uzrasta. Ovim projektom se teži da se obuhvati što više različitih uzrasta đaka”, objašnjava Snežana Oluški Vlačić, rukovodilac Školske uprave za Zrenjanin.

PerSu marketi

Dodatne aktivnosti koje će se realizovati u školama sa jednom smenom

“Ovaj pilot projekat nije čuvalište za veliku decu. On predstavalja mogućnost da učenici iskoriste podršku u školi za ukupan razvoj. Nije bitno da cela škola bude u projektu. To mogu da budu samo samo matična škola, samo izdvojena odeljenja ili jedno odeljenje, kombinacija matične i izdvojenih odeljenja”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Škola može da ima više različitih aktivnosti koje će se realizovati jednom, dva puta i više puta nedeljno, kao i svakog dana. Učenici se uključuju dobrovoljno, mogu da napuštaju neke aktivnosti i da se uključuju u druge tokom cele godine. Škola ima obavezu da dobro informiše roditelje i učenike o aktivnostima, njihovom rasporedu i dinamici. Na početku projekta utvrđene aktivnosti se fiksiraju za celo polugodište, ne mogu da se menjaju od sedmice do sedmice. Roditelji moraju da daju pisanu saglasnost za učešće dece u aktivnostima. Škole planiraju angažovanje jednog ili više izvršilaca i to iz redova zaposlenih nastavnika ili stručnih saradnika. Školska uprava pruža stručnu i kontinuiranu podršku školama uključenim u projekat. Od izbora tema, prilagođavanja uzrasnim grupama do planiranja metode i oblika rada kao što su projektna nastava, integrisani pristup, horizontalno i vertikalno povezivanje. Postoji mogućnost da uključimo i nastavnike spoljne saradnike radi pružanja stručne podrške”, dodaje naša sagovornica.

Izabrani sadržaji će biti ponuđeni svim učenicima osnovne škole –od prvog do osmog razreda. U zavisnosti od profesionalnih i prostornih kapaciteta škola đaci mogu da budu u objektima sve vreme posle nastave, jer će tu imati ručak. Takođe, mogu da dođu u školu na izabrane aktivnosti nakon obroka i odmora kod kuće. Sve aktivnosti su besplatne.

Nastavne aktivnosti – škola “Sonja Marinković”, Zrenjanin

U Osnovnoj školi “Sonja Marinković” iz Zrenjanina đaci će moći da biraju između 10-ak nastavnih aktivnosti. To su:

– Radionice iz oblasti očuvanja mentalnog zdravlja dece i savetodavni rad sa psihologom

– Radionice iz programa Škola bez nasilja. Prevencije svih oblika zavisnosti, tematske aktivnosti u funkciji podsticaja timskog rada i komunikacijskih veština dece. Kao što su ljubaznost, lepa reč, drugarstvo, reči koje bole…

– Tradicija kao izvor preduzetništva

–  Kultura i umetnost

– Joga za decu, timski sport

– Kreativni dramski proces u intekulturalnom učenju

-Izrada info grafika”Pravci u umetnosti”,”Istorijske epohe”…

– Izrada mapa uma. Prezentacije, radionice za primenu tracionalnih tehnika u učenju

– Prirpema nastave za završni ispit prema modulima. Radionice za primenu racionalnih tehnika u učenju, razvijanju apstraktnog i kritikog mišljenja

– Proširivanje i obogaćivanje znanja iz matematike

– Zdrava hrana

– Zdravo dete od glave do pete

Osnovna škola „Slavko Rodić“ iz Lazareva

Od 124 učenika koji će biti upisani u školsku 2019/2020. godinu za obogaćen i proširen jednosmenski rad škole se nakon anketiranja izjasnilo 98 roditelja ili 80% ukupnog broja učenika škole.

“Anketa među roditeljima je pokazala da 49 roditelja želi da njihova deca imaju kuvani obrok u školi. Finansiranje obroka bi bilo od strane roditelja i lokalne samouprave. Škola je u proteklih godinu dana sredila u potpunosti trpezariju (80 m²) i školsku kuhinju (30 m²), tako da je spremna za serviranje ručka za učenike. Na osnovu ponude škole roditelji su izdvojili 13 radionica i aktivnosti koje bi obavljali zaposleni u školi. To su škola tenisa i stonog tenisa, upoznavnje sveta kuvanjem, uređenje okruženja, izrada krpenih lutaka, podrška učenju engleskg jezika, časovi glume, programiranje, snalaženje u prirodi, matematičke igre, mozgalice, školski bioskop i mjuzikl”, objašnjava Oluški Vlačić.

Škole u Orlovatu, Tomaševcu, Kleku, Jaši Tomiću

“U školi u Orlovatu đaci će moći da prave odeljenske vrtove i imaće podršku u učenju i razvou ličnosti. Učiće kako da se snađu u priodi ili da prave figure od papira i reciklažnog materijala. Takođe, na raspolaganju će im biti dramske radionice, sport, učenje stranog jezika i raznih tehnika kao što su dekupaž, makrame, kvilig…”, kaže naša sagovornica.

Slične aktivnosti će biti dostupne i učenicima u Tomaševcu, Kleku i Jaši Tomću.

“Đaci iz Tomaševca će dobijati podršku prilikom učenja i izrade domaćih zadataka. Praviće ručne radove, učiti nove igre. Za učenike iz Kleka biće organizovane igre kroz radionice Loptom i reketom u 21. vek i prva pomoć. Učiće o značaju zaštite životne sredine, a moći će da prisustvuju i likovnim radionicamai šahovskoj sekciji. Biće organizovani dodani časovi fizike, hemije, matematike, srpskog jezika, istorije, kao i pripreme za završni ispit”, kaže Oluški Vlačić.

“U Jaši Tomiću biće orgnizovane radionice posvećene pevanju tradicionalnih pesama i očuvanju muzikog tamburaškog nasleđa. Učiće se i o značaju zaštite životne sredine i dobrobiti životinja. U planu je organizovanje zoo kutka – mini zoo vrta u kojem će se deca svakodnevno brinuti o ishrani životinja. Đaci će moći da se uključe na radionice koje su posvećene praktikovanju zdravih načina života, bezbednosti u saobraćaju i negovanju i razvoju fizičkih sposobnosti. Upućivaće se u vršenje jednostavnih popravki na biciklu i njegovom održavanju”, dodaje naša sagovornica.

Pilot projekat će biti praćen i evaluiran. Rezultati će biti iskorišćeni u pripremi novog strateškog dokumenta za razvoj nacionalnog sistema obrazovanja u narednoj deceniji. Jedan od budućih ciljeva je i povećanje broja škola koje će raditi u jednoj smeni.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh