I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Prijave za specijalizovano IT odeljenje u Gimnaziji podnose se od 10-13. maja

Otvaranje specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama privuklo je pažnju velikog broja malih maturanata. Do sada je ovaj smer uvela skoro polovina gimnazija u Srbiji. Zrenjaninska gimnazija je prošle godine prvi put upisala đake u IT odeljenje. Iskustvo je pokazalo da se za IT smer prijavljuju odlični đaci sa vrhunskim znanjem matematike i posebnim sposobnostima u oblasti informatike. Prijave za upis u ovo odeljenje za školsku 2019/20. podnose se od 10-13. maja. Prijemni iz matematike biće održan 2. juna. O tome da li je IT odeljenje ispunilo očekivanja učenika, kakvi su rezultati prve generacije koja se školuje po novom programu i kakvi su planovi škole za budućonost, proveravali smo u Zrenjaninskoj gimnaziji.  

Za specijalizovano IT odeljenje u Zrenjaninskoj gimnaziji prošle godine prijavilo se 56. učenika. To je skoro tri puta više od broja đaka koji su mogli da se upišu u ovo odeljenje.

PerSu marketi

“Ministarstvo prosvete je pokrenulo inicijativu da gimnazije otvaraju informatička odeljenja za decu sa posebnim sposobnostima. Ova odeljenja treba da imaju minimalno 15, a maksimalno 20 učenika. Mi smo prošle godine prvi put otvorili ovo odeljenje i upisali smo 20 učenika, što je maksimalan dozvoljeni broj. Prošle godine smo organizovali pripreme za prijemni u IT odeljenje. Tada je na pripremama bilo 56 učenika. Od tog broja, nakon male mature i posebnog prijemnog, imali smo 24 učenika koji su stekli pravo da se upišu u IT odeljenje u našoj školi. Međutim, kako zakon ne dozvoljava veći broj učenika u ovom odeljenju od 20, njih četvoro nije uspelo da se upiše”, kaže Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.

Milan Radaković

IT odeljenje vraća interesovanje odličnih učenika za gimnazije

“Pokazalo se da je to odeljenje izuzetno dobro. Deca su veoma zainteresovana za IT tehnologije i motivisana da rade. IT odeljenje je odeljenje u koje dolaze odlični učenici. Oni podižu kvalitet i rejting gimnazija. Ova odeljenja vraćaju interesovanje dobrih đaka za gimnazije. Ove godine na pripreme koje drže naši profesori matematike dolazi 35-oro dece koja su zainteresovana da upišu ovaj smer. Naravno, mi ne znamo koliko njih se samo sprema za ovaj prijemni”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Đaci koji upisuju IT smer u gimnaziji moraju da prate sve inovacije u IT sektoru.

“Ovi đaci osim što su talentovani za IT, moraju da imaju i odlična znanja iz drugih predmeta. Pre svega iz matematike, jer se za upis u ovo odeljenje i polaže poseban prijemni iz ovog predmeta. Naravno, deca koja prođu prijemni stiču pravo da konkurišu za upis na ovaj smer, ali moraju i da završe malu maturu kao i svi ostali đaci. Prijave za upis u IT odeljenje u Zrenjaninskoj gimnaziji  podnose se od 10-13. maja. U nedelju 2. juna održaće se prijemni ispit iz matematike za ovaj smer. Naša škola će biti domaćin deci iz većeg dela Banata”, objašnjava Radaković.

Programiranje se uči sve četiri godine školovanja

Profesorica Svetlana Milošević Nešić ističe da je čast biti odeljenski starešina đacima koji su upisali specijalno IT odeljenje u Zrenjaninskoj gimnaziji.

“Odeljenje čiji sam razredni starešina čine učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Oni su osim, što su posebno stručni za računarske predmete, odlični i u matematici. Naš učenik Milan Daljević je prošao na republičko takmičenje iz ovog predmeta. I sam plasman na ovo takmičenje je veliki uspeh. U razredu imamo 20 učenika, od koji su 5 devojčice, a ostalo su dečaci. Imamo dve bliznakinje koje su došle u Zrenjanin iz Plandišta. To nam je posebno drago, jer nam je pokazalo da su se deca i van našeg grada zainteresovala za IT smer”, objašnjava Svetlana Milošević Nešić, razredni starešina učenika IT odeljenja Zrenjaninske gimnazije.

“IT odeljenje se od ostalih u školi razlikuje po tome što učenici nemaju izborne predmete koji su od ove školske godine uvedeni u gimnazije. Nemaju latinski. Imaju samo jedan strani jezik i to engleski. To može da bude minus, ali u principu sa engleskim se rešavaju svi poslovi. Učenici uglavnom imaju stručne predmete koji su u prvoj godini vezani za uvođenje u računarske oblasti. Tu su primena računara, računarski sistemi i programiranje. Programiranje imaju sve četiri godine. Po završetku srednje škole oni bi trebalo da budu obučeni da mogu da se zaposle u nekoj IT kompaniji, čak i ako ne budu želeli da idu na fakultet. Išli smo na Webiz, dolaze nam predavači iz IT kompanija. Na časovima đaci stiču uvid šta ih čeka po završetku školovanja. Ali, kako je ovo novo za sve nas videćemo u kom će se pravcu razvijati ova odeljenja u budućnosti”, dodaje naša sagovornica.

Učenici IT odeljenja u gimnaziji rade po specijalnom nastavnom programu

Da su manje korekcije programa za IT odeljenje moguća u narednim školskim godinama najavljuje i sam direktor Zrenjaninske gimnazije.

“Videćemo da IT odeljenju uvedemo i drugi strani jezik kao fakultativni. Mislimo da ta deca treba da imaju još jedan strani jezik i da im je to potrebno za buduće poslovanje”, kaže Radaković.

Novi smer u školi podrazumeva i novi način rada mnogih profesora.

“Ja, kao profesor, nisam morala mnogo da menjam svoj način rada i predavanja, jer sam profesor računarstva i informatike. Predajem predmet primenu računara i to se ne razlikuje mnogo od onoga što sam radila ranije. Ali, svakako da morate da pratite nove trendove u IT tehnologijama. Trudim se da đaci steknu što šira znanja kako bi kasnije sami mogli da se opredele za programski jezik koji im najviše leži. Morala sam malo plan da uskladim sa novim zahtevima i da neke stvari radim temeljnije i opširnije nego što to radim sa ostalim odeljenjima. Međutim, kolege koje su počele da predaju nove predmete koje do sada u gimnaziji nismo imali, kao što su računarski sistemi, su morale da se dosta pripremaju za nastavu. Išli smo na obuke koje je organizovalo ministarstvo”, objašnjava Milošević Nešić.

“Takođe, u kontaktu smo sa svim školama koje su uvele ovaj smer pre nas, pa su nas oni uputili gde da pronađemo potrebne materijale za časove, jer nemamo udžbenike. I to ne samo za računarstvo, već i za istoriju, geografiju… Đaci u IT odeljenju neke predmete rade po programu za prirodni, neke za društveni smer, a neke po programu Matematičke gimnazije. Deca su veoma vredna, marljiva i željna znanja. Redovni su na svim propitivanjima, kontrolnim i pismenim zadacima i zaista žele da znaju zašto je nešto tako kako jeste. Za svaki čas moramo da budemo maksimalno spremni da im damo sve informacije koje traže”, dodaje naša sagovornica.

Interakcija na časovima informatike i računarstva se podrazumeva

U eri digitalizacije i “klik” generacija nije lako biti profesor informatike. Jer danas i deca od 4-5 godina znaju da koriste računar.

“Informatika i računarstvo se u potpunosti razlikuje od onoga kako je ovaj predmet nekada izgledao. IT tehnologije se bukvalno svakodnevno razvijaju. Pogotovo mobilna telefonija. Mobilni telefoni se sve više koriste, a računari sve maje. Kada sam pre 20-ak godina počinjala da radim, informatika se svoila bukvalno kao predavanje. Dođeš, ispredaješ deci i odeš. Danas je čas ustvari interakcija profesora i đaka. Oni su ti koji iznose svoje mišljenje, svoje predloge. Čak i kada se ne slažu sa vama vidite da su oni aktivni i da imaju neku ideju. I kada im date neko rešenje oni opet pitaju da li je to moglo da se uradi i na neki drugi način. Mislim da će za 10 godina i ovaj način rada zastariti, ako znamo kako se ovaj sektor brzo razvija i menja. To je ono što nas tera da se stalno usavršavamo”, kaže Milošević Nešić.

U gimnaziji se školuju budući programeri

Kraj prve godine je trenutak kada đaci sabiraju svoje utiske i donose zaključke o tome da li su napravili dobar izbor prilikom upisa srednje škole.

“Oduvek sam želeo da programiram i da igram igrice, pa sam se odlučio da upišem IT odeljenje u gimnaziji. Ja sam već programirao igricu. Reč je o igrici u kojoj je igrač jedan karakter koji puca na druge karaktere na 2D ekranu. Drugari iz razreda rado igraju ovu igricu. Većina mi je uputila pohvale. A stiglo je i dosta predloga kako bi možda mogla da se poboljša igrica”, kaže Vasa Priljava.

“Od malena me IT tehnologije zanimaju, a pošto sam čuo da je gimnazija dobra škola opredelio sam se da upišem ovaj smer. Mogu vam reći da i nije bilo toliko teško položiti prijemni za IT odeljenje. Matematika je bila malo teža nego na maloj maturi, ali ne nešto posebno. Moja očekivanja od ovog smera su delimično ispunjena. Očekivao sam da ćemo imati možda malo više časova na kompjuteru. Uz računar provodim više vremena kada sam u školi, nego kada sam kod kuće. Sebe u budućnosti vidim kao programera”, objašnajva Manojlo Novaković.

“Očekivali smo više prakse”

Više prakse je svakako nešto što učenici očekuju tokom školovanja.

“Moja sestra je u ovoj školi. Čuo sam da je ovo dobra škola, svideo mi se smer, dobro mi ide matematika i zato sam se odlučio za gimnaziju. Moja očekivanja su bila veća kada sam upisivao srednju školu, pre svega, kada je reč o predmetima kao što je programiranje. Obećano je bilo više časova programiranja i interakcije. Bilo je obećano da ćemo 90 posto nastave imati u kabinetu, a mi ovde jedva provodimo 3 časa nedeljno. Voleo bih da ima više praktičnog rada. Kada sam se odlučivao šta ću da upišem o informatici i programiranju nisam ništa znao. Matematika  je nešto što mi dobro ide pa sam se odlučio za IT smer u gimnaziji. Po završetku srednje škole planiram da odem na fakultet u Beograd. I pored svega, budućim đacima bih preporučio da upišu ovaj smer, jer su IT tehnologije budućnost”, kaže Milan Daljević.

“Oduvek su me interesovale IT tehnologije, ali nikada ranije nisam programirao, pa sam se odlučio da upišem ovaj smer u gimnaziji. Imao sam dilemu da li da upišem gimnaziju ili Teslu. Pošto važi mišljenje da je gimnazija bolja škola opredlio sam se za nju. Pripreme nisu bile teške. Zadaci su bili na nekom srednje-višem nivou. Ali nije bilo nekih zadataka koje nisam viđao u školi. Moja očekivanja su donekle ispunjena. Svi smo očekivali mnogo više prakse. Pošto nikada nisam radio programiranje, mislim da bi trebalo malo brže da radimo tu oblast. Imamo problem da se na nekim oblastima previše zadržavamo. Ipak je ovo prva godina ne samo nama učenicima, nego je prva godina postojanja ovog smera. Mislim da će se svi nedostaci u narednom periodu otkloniti”, objašnjava Stefan Onč.

Zrenjaninska gimnazija interesantna i deci koja nisu iz Zrenjanina

Zbog toga što u Vršcu nisu imale mogućnost da se školuju u IT odeljenju gimnazije sestre Pejović iz Plandšta su odlučile da srednju školu upišu u Zrenjaninu.

“Većina mojih očekivanja je ispunjena, jer u Zrenjaninu ima mnogo više mogućnosti nego u Plandištu i Vršcu. Zrenjanin je, ipak, veći grad. Moja sestra bliznakinja i ja smo od starta imale želju da dođemo ovde da se školujemo. Ovaj smer nas je baš privukao. Svi smo imali različita očekivanja od IT smera. Mi smo prva generacija na ovom smeru, tako da smo mi đaci morali da se navikavamo na nove predmete, a profesori na novi način rada. Verujem da smo sada već postigli kompromis između naših i njihovih očekivanja. Imamo dosta stručnih predmeta, ali pošto je ovo gimnazija imamo i one opšte predmete. Po završetku srednje škole moći ćemo da upišemo bilo koji fakultet”, kaže Jelena Pejović.

“Pretpostavljam da ću upisati neki fakultet koji ima veze sa IT tehnologijama. IT tehnologije su nešto što je potpuno novo, što se brzo razvija i to je budućnost. Sve ostale oblasti su poznate i istražene, a IT tehnologije još nisu u potpunosti. Svakoga dana se dolazi do nekih novih saznanja”, dodaje naša sagovornica.

Nova sredina kao izazov

Za život u učeničkom domu Jelena ima samo reči hvale.

“Život u domu učenika je zabavan. Ima nas mnogo i uvek smo u centru nekih dešavanja. Navikle smo se na taj život i lepo nam je. Pošto smo sestra i ja doputovale iz malog mesta, moram da kažem da niko ne bi trebalo da ima strah od selidbe iz manjeg u veće mesto. Naprotiv, na to treba gledati kao na izazov koji nas osnažuje i bogati”, zaključuje na kraju razgovra naša sagovornica.

Procenjuje se da Srbiji nedostaje na desetine hiljada IT stručnjaka. Otvaranjem specijalnih IT odeljenja u gimnazijama čine se napori da se ovaj problem u budućnosti reši. Zrenjanin može da se pohvali da ide u dobrom pravcu, jer osim srednjih škola sa smerovima namenjenim informatičarima kod nas postoji i fakultet koji obrazuje buduće IT stručnjake.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh