I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Soba sporta“ čuva uspehe svih zrenjaninskih sportista

– Malo gradova u Srbiji se može pohvaliti da neguje i čuva sećanja i rezultate naših sportista i sportistkinja, na način na koji to čini Zrenjanin. U Narodnom muzeju se nalazi i stalna postavka „Soba sporta“ u kojoj se čuvaju medalje, pehari, fotografije, diplome i drugi sportski rekviziti Zrenjaninaca koje su osvojili na raznim takmičenjima, kaže Siniša Onjin kustos – istoričar.

Istorija grada na Begeju je protkana sportom. Zrenjanin se sa ponosom naziva grad sporta, a da to nije slučajno govori podatak da sport ovde ima bogatu vekovnu tradiciju, pa je tako 14 sportskih disciplina starije od 100 godina, saznajemo u razgovoru sa Sinišom Onjinom, istoričarem. Naš sagovornik kustos je posebnog odeljenja namenjenog čuvanju uspomena na uspehe sportista. Najmlađe odeljenje u Muzeju, osnovano je 2005. godine, formirano u čast naših sportista koji su osvajali medalje na državnim, evropskim, svetskim prvenstvima, ali i olimpijskim igrama.

-Odeljenje broji 5300 predmeta i sastoji se najviše od poklona koji su darovali sportisti ili njihovi potomci, pokloni pojedinaca, a deo predmeta je stigao i putem otkupa. Najveći broj predmeta je poklonila Aleksandra Božović od pokojnog Vladimira Zdelara dugogodišnjeg sportskog radnika, biblioteka legat Borisa Pavlova, porodica Ercegan legat Milana Ercegana, pored njih imamo legate: Branislava Simića, Vase Atanasija, Verice Ambrozi, Irene Kaločaj, Ištvana Maše, Angeline Guzijan, Anđelke Anđelkov, Dušana Potkonjaka, Slavka Marinkovića, Zorice Gardinovački. Mnogo naših sugrađana sportista, sudija ili trenera poklonilo je po
nekoliko predmeta. To su medalje, diplome, fotografije i drugo, ističe Siniša Onjin. Postavku čini oko hiljadu predmeta- fotografije, pehari, diplome, značke, medalje, plakete, posteri i razni drugi sportski rekviziti. Oni najstariji su iz 1984.godine: Crveni pehar prvaku grada u šahu godine i Pečat mačevalačkog-atletskog kluba.

I Taxi Zrenjanin

-Ono što nas posebno raduje je to da Zrenjanin ima najbolju sportiskinju Srbije Ivanu Španović. Zanimljivo je da je najtrofejniji srpski sportista u kolektivnom sportu takođe Zrenjaninac, vaterpolista Slobodan Nikić, napominje naš sagovornik.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Zrenjanin može takođe da bude ponosan na Ferenca Kemenjija koji je rođen u našem gradu,a koji je najviše ostao upamćen kao jedan od osnivača Međunarodnog olimpijskog komiteta, direktor prvih savremenih Olimpijskih igara 1896. godine u Atini i po svojojulozi u Međunarodnom mirovnom pokretu. Upravo i na taj olimpijski deo možemo da budemo jako ponosni jer je 14 naših sugrađana osvojilo čak 23 medalje (Zvonko Vujin, Milorad Stanulov, Dejan Bodiroga, Vladimir i Nikola Grbić, Momir Rnić, Branislav Simić, Ivana Španović, Maja Ognjenović i drugi), podsetio je Siniša Onjin.

-Izložba i film „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“ koju smo zajednički osmislili i realizovali Stojanka Lekić i ja, naišla je na dobar odziv zrenjaninske publike. Takođe, to važi i za izložbu „121 godina biciklizma u Zrenjaninu“, naglašava naš sagovornik.

Plan za naredni period je obeležavanje što više sportskih jubileja ali i podsetiti sugrađane i sve posetioce ovdašnjeg Narodnog muzeja na sportske uspehe i rezultate koje su pravili zrenjaninski sportisti i sportistkinje.

  • Divider

  • Divider
Na vrh