I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Snažna poruka naše sugrađanke na Svetski dan prevremeno rođenih beba

U Srbiji se svake godine pre vremena rodi više od 4.000 beba, odnosno 11 njih svakog dana. Zahvaljujući inicijativi Udruženja roditelja prevremeno rođene dece „Mali div“, u Srbiji se devetu godinu za redom svakog 17. novembra obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Naša sugrađanka, J. B., je majka prevremeno rođenog dečaka hrabrog „malog diva“ koji brzim koracima sustiže svoje vršnjake.

– Porodila sam se 2013 godine, prevremeno u 31 nedelji. Moj hrabri dečak je najpre bio mesec dana na intezivnoj nezi Dečije bolnice u Novom Sadu, a zatim skoro tri i po meseca na neonatalogiji. Kao i svaka majka, sve vreme sam bila uz svoje dete. Teško mi je da se vraćam u nazad. Bilo je uspona i padova, srećnih trenutaka i onih u kojima nisam znala šta bih… Podršku sam imala u suprugu koji je bio uz nas u svakom momentu, kao i moja porodica. Zahvalna sam lekarima Dečije bolnice, u svakom momentu su bili tu za moju, ali i druge prevremeno rođene bebe. Od kada smo izašli iz te 2013 godine, suprug i ja smo obećali jedno drugome da moramo napred, da gledamo pozitivno, radimo vežbe i slušamo sve što nam kažu koji su bili uz našeg dečaka od početka. I da ne odustajemo. Tako je i bilo. Moje dete je pravi div, izborio se sa četiri operacije glave, sa sepsom, sa kiseonikom bez kog nije mogao 3,5 meseca. Moj dečak danas ima 6,5 godina i sustiže svoje vrsnjake, hrabro gazi sve prepreke pred sobom, kaže naša sugrađanka prisećajući se najtežih trenutaka.

PerSu marketi

Za sve majke koje život dovede u sličnu situaciju, ova žena ima snažnu poruku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Želela bih da poručim svom majkama koje dožive isto iskustvo da u tim trenucima gledaju samo pozitivno. Vodila sam se onim „kakve su ti misli – takav ti je život“. I meni je bilo sve strašno, ali nisam smela da upadam u depresije. Onda kada bih išla na podoj kod njega, a to je svaka majka mogla na dva – dva i po sata, nisam želela da mu prenosim negativnu energiju. Ležala sam sa mamama u Dečijoj bolnici gde smo jedna drugoj bile velika podrška, rekla je J. B. na kraju.

Zrenjanin se svake godine pridružuje inicijativi za obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođenih beba osvetljavanjem Malog mosta u ljubičastu boju koja simbolizuje borbu „malih divova“ i njihovih porodica.

Foto: zrenjanin.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh