I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Pitali smo šminkere – šta preporučuju za malu, a šta za veliku maturu

Jun je mesec maturskih večeri, kada učenice završnih razreda osnovnih i srednjih škola uveliko razmišljaju o maturskoj večeri. O svojoj toaleti, frizuri i šminki. Poslednjih godina nezaobilazno je profesionalno šminkanje za maturske večeri.

Jelena Vavan, uz svoju prvu vokaciju profesora književnosti bavi se i ovim lepim i kreativnim pozivom već duži niz godina, ko iz prve ruke može rći i šta devojke vole, ali i koji su trendovi kada je šminkanje u pitanju.

Matursko veče imaju i osmaci i učenici završnih razreda srednjih škola. Devojke će se doterati.

Koliko je za devojke važno da imaju dobar i kvalitetan make up?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Veoma, samo kvalitetna šminka omogućava postojanost, devojke moraju da su podjednako lepe i na početku, a posebno i na kraju tako dinamične večeri.

Kakav izgled preporučujete petnaestogodišnjakinjama, malim maturantkinjama? Da li je bitno i da kvalitet šminke bude prilagođen njihovoj mladoj koži?

Ja uvek glasam za sto prirodniji izgled kada su tako mlade devojke u pitanju, ali trend nameće sasvim nešto drugo, čemu mi, profesionalci, moramo da se prilagodimo.

Koje su to boje aktuelne kada je sezona proleće leto u pitanju? Da li se prilikom doterivanja maturantkinja oslanjate na trendove ili je prioritet na isticanju lepote (je svi su mladi lepi), bez obzira na ono što je trenutno moderno?

Kraljevsko plava, crvenkasti tonovi su i ove godine hit, gliteri, hajlajteri, takođe, a bez ajlajnera i veštačkih trepavica je nezamislivo da se i diskutuje o make up-u. Da, devojke se prilično oslanjaju na trend, što je i normalno, jer su to generacije koje odrastaju posmatrajući razne tutorijale, blogerke, selebrtii ličnosti, te stvaraju određenu predstavu kako bi volele da izgledaju tu noć.

Sigurno je da i devojke imaju svoje zahteve, ima li situacija kada ne prihvataju Vaše savete?

Kao što sam pomenula, devojke dolaze sa unapred zamišljenom predstavom o tome kako bi da izgledaju. Nekada je to moguće, a nekada ne, u zavisnosti od mnogo faktora, proporcije lica, oblika oka, usana. Međutim, uvek se može naći kompromis između želja i mogućnosti, tako da devojke imaju poverenja u nas profesionalce i veoma rado poslušaju naše savete.

Generalno, kakav izgled preporučujete za male maturantkinje?

Da, bitna je toaleta, frizura i šminka, ali ono sto je najvaznije i sto se poslednjih godina marginalizovalo je samo matursko veče, koje treba da je samo po sebi magično, jer je simbol jednog zajednički preživljenog vremena, simbol mladosti i sreće.

A za velike? Njihova šminka može biti smelija i upadljivija, zar ne?

Prvenstvena namena šminke je da iskoriguje nedostatke, tako da u slučaju ’velikih’ važi pravilo da je malo, zapravo mnogo. Kod njih je najvažnije da se tenu vrati svež i blistav izgled, bez jakih i tamnih tonova, tako da je količina šminke nebitna, već tehnika njenog nanošenja. Ruževi i rumenila rozikastih i tonova u boji kajsije, vraćaju svežinu tenu, a dobar saveznih za zreliju kožu je vichy mineralblend puder.

Može li se preterati sa šminkom za matursko veče?

Definitivno, ne. Mlado lice može da iznese sve trendove, pa čak i one koje koketiraju sa kičom, završava sa osmehom naša sagovornica, Jelena Vavan.

Foto: Jelena Vavan

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh