I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Smanjuje se broj odeljenja srednjih škola

U narednoj školskoj godini, srednju školu bi trebalo da upiše  1.116 učenika sa teritorije grada Zrenjanina, ali da bi taj broj mogao dostići oko 1.500, ukoliko se dodaju i učenici 8. razreda koji žive na teritorijama drugih opština Srednjeg Banata, a koji će takođe upisati neku srednju školu u Zrenjaninu – rečeno je na današnjem radnom sastanku o predlogu Plana upisa učenika u srednje škole u predstojećoj 2013/2014 školskoj godini.

Sastanku su prisustvovali direktori svih gradskih srednjih škola, predstavnici lokalne samouprave zaduženi za oblast obrazovanja, predstavnici Saveta mađarske, rumunske i slovačke nacionalne zajednice, Regionalne privredne komore u Zrenjaninu i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Zrenjanin.
Direktori škola najpre su predložili  58 odeljenja na srpskom i 3 na mađarskom jeziku. Međutim, kako je rečeno, 61 odeljenje se pokazalo kao nerealna želja u skladu sa trenutnim mogućnostima u sistemu obrazovanja. Prema rečima Staniše Banjanina, načelnika školske uprave za region Banata, to se prvenstveno objašnjava činjenicom da je broj učenika koji će upisati srednju školu manji od prošlogodišnjeg, te u skladu sa tim mora biti smanjen i ukupan broj odeljenja.

Staniša Banjanin

Staniša Banjanin, načelnik školske uprave za Banat
Tako su nakon razmatranja predloga, pojedinim školama predložena korigovanja, te će u medicinskoj i poljoprivrednoj školi biti smanjen broj odeljenja za 1, dok srednja elektrotehnička i građevinska škola treba da izvrše preraspodelu odeljenja, odnosno smerova.
Banjanin je dodao da zbog velikog broja učenika postoji realna potreba i za otvaranjem još jednog odeljenja na mađarskom jeziku, teda ostaje da se postigne dogovor da li će se to dogoditi u elektrotehničkoj i građevinskoj ili pak u medicinskoj školi.
Nakon tih korigovanja predloženo je ukupno 59 odeljenja, od kojih 55 na srpskom, a 4 na mađarskom jeziku.
Predlozi  dogovoreni na današnjem radnom sastanku, ponovo se vraćaju školskim odborima na dalje razmatranje, nakon čega će biti održan još jedan sastanak sa lokalnom samoupravom, a zatim se šalju Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, koji će dati konačan sud o celokupnom Planu upisa.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Zrenjanin tokom protekle godine su bili najtraženiji prodavci, mesari, vozači, a potražnja je vladala i za mašinskim i zanatskim trogodišnjim zanimanjima,  i onima bez stručne školske spreme.
Naročito zabrinjava činjenica da privrednici u regionu, s obzirom na otežane uslove privređivanja i poslovanja nisu u mogućnosti da striktno definišu svoje potrebe za stručnim kadrom, saznali smo od Biljane Vlatković ispred Regionalne privredne komore. Zato je pred budućim srednjoškolcima veoma težak zadatak – izabrati pravo zanimanje koje će im u budućnosti omogućiti prosperitet kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.

PerSu marketi
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh